Anne Hildalgo párizsi főpolgármester indul a szocialisták jelöltjeként a 2022-es francia elnökválasztáson - jelentette be csütörtökön este Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára.
Faure közölte, hogy a párton belüli szavazáson Hidalgo kerekedett felül kihívójával, Stéphane Le Foll Le Mans-i polgármesterrel és volt mezőgazdasági miniszterrel szemben a voksok mintegy háromnegyedével.
Párizs főpolgármestere rövid beszédében kiemelte, hogy a fejlődés, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság, illetve az egyenlőség ígérete fogja vezérelni. Mint mondta, a francia nők hangja kíván lenni. További fontos kérdésként említette a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet. Hangsúlyozta, hogy már főpolgármesterként is elkötelezett volt ezen két terület iránt.
A 62 éves, Spanyolországban egy villanyszerelő és egy varrónő lányaként született politikus 2014 óta tölti be a francia főváros főpolgármesteri tisztségét. Közvélemény-kutatások szerint támogatottsága mintegy 7 százalék.
Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő legfőbb kihívói az elnökválasztáson Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje, illetve a jelöltségét még lebegtető Éric Zemmour publicista lehetnek. Zemmour egyes felmérések szerint népszerűségben meg is előzi Le Pent.
A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.
(MTI)