Az Európai Bizottság úgy döntött: hogy a Litvániának, Lettországnak és Lengyelországnak szánt határvédelmi támogatások összegének megháromszorozását javasolja - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament keddi plenáris ülésén.
Az EU keleti határain zajló migránsválságról szólva Von der Leyen elmondta: a Fehéroroszország által alkalmazott stratégia egyértelműen az utazásszervezők és közvetítőik bűnrészességén alapul.
"Ezért javasoljuk, hogy a migránsok kereskedelmére és csempészetére vonatkozó nemzetközi jog alapján állítsunk össze egy feketelistát minden közlekedési eszközre vonatkozóan. A Bizottság ma jogalkotási javaslatot terjeszt elő erről" - jelentette ki. Elmondta továbbá, hogy testülete úgy döntött: a Litvániának, Lettországnak és Lengyelországnak szánt határvédelmi támogatások összegének megháromszorozását javasolja.
"A cél az, hogy támogassuk a tagállamokat a megfelelő eljárások kialakításában annak érdekében, hogy az illegálisan érkezőket gyorsan és rendezetten, az alapvető jogokkal összhangban kezeljék" - tette hozzá.
(MTI)