A CIA vizsgálata szerint a több mint ezer, úgynevezett Havanna-szindrómás esetet meg lehet magyarázni orvosi vagy környezeti okokkal, nem pedig egy külső hatalom befolyásával – írja a vizsgálat eredményére hivatkozva a New York Times.
Zoom
A vizsgálat szerint viszont még mindig akad két tucat olyan eset, amire egyáltalán nem sikerült okot találni. Az ügynökség nem részletezte, hogy mik lehetnek azok a környezeti okok, amik ezeket a panaszokat okozhatják.
Zoom
Ilyen illusztrációkkal közölték a lapok éveken át az efféle energiafegyveres híreket
Havanna-szindrómának nevezik azokat a rejtélyes tünetegyütteseket, amikre jellemzően olyanok panaszkodtak, akik amerikai fennhatóságú nagykövetségeken dolgoznak. A nevét is onnan kapta, hogy először Kubában dolgozó amerikai diplomaták beszéltek róla 2016-ban. A tünetek közé tartozik a fejfájás, émelygés, és néha fülsüketítő hangokat hallanak – klinikai tesztek alapján pedig sokuknál maradandó agykárosodás alakult ki. Azóta a szindróma felbukkant Kolumbiában, Németországban és Szerbiában is.
Zoom
A CIA vizsgálatának eredménye csalódást keltett azokban az "áldozatokban", akik maradandó károsodást szenvedtek, és egy közleményben hangsúlyozták, hogy ez "nem szabad, nem lehet, hogy ez legyen az utolsó szó az ügyben".
Zoom
A CIA igazgatója, William Burns szerint az ügynökség munkatársai még nem fejezték be teljesen a vizsgálatokat, és a szervezet első osztályú ellátást fog biztosítani azoknak, akiknek tüneteik vannak.
Zoom
Egy korai elmélet szerint a Havanna-szindróma tüneteit valamiféle, feltehetőleg mikrohullámmal működő energiafegyver okozza. Még Trump elnöksége alatt elindult egy független vizsgálat az ügyben, de nem tudtak konkluzív eredményre jutni, mert a Fehér Ház nem biztosította a szükséges titkosított dokumentumokat hozzá.
(Telex nyomán)