A francia alkotmánytanács pénteken jóváhagyta a koronavírus elleni oltottsági igazolás bevezetését előíró törvénytervezet legtöbb intézkedését, de nem engedélyezte annak használatát a politikai rendezvényeken, nevezetesen az áprilisi elnökválasztást megelőző kampány nagygyűlésein.
A kampányszervezők ugyanakkor minden "szükséges egészségügyi megelőző intézkedést alkalmazhatnak, így a résztvevők számának korlátozását, a maszkviselést vagy a szellőztetést" - olvasható a közleményben.
A testület indoklásában elismerte, hogy a jogalkotó az oltottsági igazolás elfogadásával az egészségvédelem alkotmányos értékének megóvását célozza. A politikai nagygyűléseken viszont azért nem kérhető el az igazolás, mert a törvény nem határozza meg eléggé, hogy milyen járványszintnél alkalmazandó.
Az alkotmánytanácshoz mintegy hatvan baloldali képviselő fordult az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának szavatolására az augusztusban életbe léptetett védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolás miatt.
A 16 éven felüliek számára hétfőtől kötelező bemutatni az oltottsági igazolást az ötven főnél több embert fogadó nyilvános helyeken, sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon.
Az oltottsági igazolás, amely három adaggal érvényes, az augusztus óta érvényes - a vírussal szembeni védettséget igazoló - dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel. A jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, kivéve az egészségügyi intézményeket.
A vasárnap elfogadott törvény július végéig írja elő az oltottsági igazolás használatát. Jean Castex miniszterelnök csütörtökön jelezte, hogy amennyiben a körülmények engedik, elképzelhető a határidő előrehozása, de ennek feltételeit nem pontosította.
Az Odoxa közvélemény-kutató intézetnek a Le Figaro napilap által pénteken közzétett felmérése szerint a franciák 62 százaléka támogatja az oltottsági igazolás bevezetését, de 71 százalékuk azt szeretné, ha az automatikusan megszűnne a járványhelyzet javulásával.
Az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 78 százaléka a második adagot, 57 százaléka (32,2 millióan) pedig a harmadik adagot is megkapta.
Miközben a napi esetszám még nagyon magas, és a kórházban ápoltak száma még növekedőben van, az intenzív osztályon ápoltak száma egy hete folyamatosan csökkent. Az elmúlt 24 órában 400 ezer új fertőzöttet jelentettek a csütörtöki 425 ezer, a szerdai 436 ezer és a keddi 464 ezer után. A kórházakban január végén várható a tetőzés: az ápoltak száma jelenleg 28 500 ezer, ami ötszázzal több, mint az előző nap, az intenzív osztályokon pénteken 3792-en voltak, számuk ötvennel csökkent az elmúlt 24 órában. A járvány szövődményeiben 128 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.
(MTI)