A német katolikus egyház 125 alkalmazottja állt ki a nyilvánosság elé, és vállalta "queer identitását", egyben követelik a munkahelyükön tapasztalható diszkrimináció beszüntetését, írja a Zeit nyomán a Telex.
Zoom
Illusztráció: Imago Images
A nyilvánosság elé álló alkalmazottak között vannak papok, hitközségi vezetők, lelkipásztorok és hitoktatók is. "A queer azokat a nem heteroszexuális embereket jelenti, akik nem tudnak azonosulni a tradicionális férfi vagy női szereppel és szexuális identitással" - magyarázza a témában súlyosan érintett zsidó lap.
A helyzetet jól jellemzi, hogy a hamburgi érsek tiszteletét fejezte ki a nyilvánosság elé álló alkalmazottak felé. Stefan Hess azt is elmondta, hogy "nem egyezik Jézus szellemiségével az olyan egyház, ahol az embereknek bujkálniuk kell nemi vagy szexuális identitásuk miatt".
A 125 alkalmazott az akcióval többek között azt szeretné elérni, hogy a jövőben szexuális vagy nemi identitás miatt ne veszíthessék el az egyházi munkahelyüket. Ezenkívül követelik még, hogy
az egyházi tanításokból kerüljenek ki a nemi vagy szexuális alapokon nyugvó rágalmazó kijelentések, és hogy ugyanúgy betölthessenek bármilyen pozíciót, mint heteroszexuális kollégáik.
Az akció nem előzménytelen, az egyik legismertebb történet Monika Schmelteré, aki "feleségével" negyven évig volt együtt titokban, mert mindketten egyházi munkát végeztek.
Zoom
Férj (b) és feleség... (fotó: ardmediathek.de)
Amikor végül kiderült a kapcsolatuk, Schmelter főnöke annyit mondott, hogy ha meg akarja tartani az állását, akkor továbbra is titkolózniuk kell.