Továbbra is folyamatosan érkeznek kamionok Ottawába, hogy tiltakozzanak a kényszeroltás és a korlátozó intézkedések ellen. Az első járművek még péntek este foglalták el a belvárost, azóta pedig konvojokban újabb és újabb teherautók lepik el a főváros utcáit. Becslések szerint mintegy 50 ezer nehézgépjárművel szállták meg a várost a sofőrök, írja az Erdély Ma.
Zoom
Ottawa lakosait arra kérik, hogy kerüljék a nem létfontosságú beutazásokat a belvárosba, és a mai napon több üzlet bezár – közölte ma reggel a település vezetése. Az egyik ottawai oldalon rengeteg helyi videó látható.
Zoom
A belváros megközelíthetetlenné vált, sok pláza pedig bezárt, mivel ezrek indultak el maszk nélkül vásárolni. A városban a hírek szerint óriási hangzavar van, folyamatosan dudálnak az autósok, illetve a kamionosokkal szimpatizálók tűzijátékokat lőnek az ég felé.
Zoom
Ottawa polgármestere fel van háborodva az események miatt. Néhány órával ezelőtt távozásra szólította fel a tüntetőket, mondván, az ottawai lakosok „több mint türelmesek”, a tüntetők pedig zavarják a lakosokat és károsítják a kisvállalkozásokat. „Azt hiszem, itt az ideje, hogy továbblépjenek” – mondta Jim Watson a CTV Morning Live-nak.
Zoom
„A közönségnek nagyon elege van, ahogy nekem is. Szeretnénk, ha holnap távoznának. Szerintünk már tegnap elmehettek volna.”
Az ottawai rendőrség vasárnap este azt közölte, hogy tudomásuk szerint sok tüntető bejelentette: maradni fog. Peter Sloly főkapitány vasárnap este elmondta a CTV News Ottawa-nak, hogy a tisztek folyamatosan kommunikálnak a szervezőkkel, hogy megkönnyítsék a járművek biztonságos indulását, de nem világos, hogy a tüntetések mikor érnek véget.
A tiltakozás és a közlekedési fennakadások miatt több közintézményt is zárva tartanak, de számos helyen az oltópontok sem üzemelnek.
Az ottawai rendőrség azt közölte, nem világos, hogy mikor ér véget a tüntetés. Tamara Lich, a "Freedom Convoy" szervezője a Parlament-hegyen tartott beszédében azt mondta, ott maradnak mindaddig, amíg nem törlik el az összes kényszeroltásra és korlátozásra vonatkozó intézkedést.
Zoom
"Nem indulunk el, amíg mindenki, a gyerekeinket is beleértve, szabad nem lesz" – hangoztatta Tamara Lich.