Őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Medvedcsuk ukrán vezető politikust - közölte kedden este Volodimir Zelenszkij a Facebookon.
Az államfő fotót is közzétett, amelyen a megbilincselt Medvedcsuk látható. A politikust oroszbarátként tartják számon ukrán földön. Zelenszkij nem közölt részleteket, csupán azt írta, hogy a politikust "különleges művelet" keretében tartóztatták le. További részleteket későbbre ígért.
Medvedcsuk az Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője. Hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta nem tartózkodott abban a lakásában, ahol lennie kellett volna, ezért időközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását. Ügyvédje, Larisza Cserednyicsenko még februárban azt állította, hogy Kijevben van, "biztonságos helyen".
Az illetékes kijevi bíróság tavaly májusban rendelte el Viktor Medvedcsuk házi őrizetbe helyezését. A politikus-üzletembert hazaárulással és "Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával" gyanúsították meg a hatóságok.
Az ügyirat szerint a politikus egyik vállalata 2012-ben engedélyt kapott a Krím félsziget partjainál, a Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére. A lelőhely tartalékainak értékét mintegy 38,85 milliárd hrivnyára becsülik. Miután 2014-ben Oroszország elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Viktor Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott Oroszország képviselőivel e vállalkozás újbóli bejegyzéséről és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját erőforrásának tekint.
Hazaárulással pedig azért vádolják Medvedcsukot, mert a gyanú szerint titkos katonai információkat adott át 2020-ban egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak. Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett.
Viktor Medvedcsukot a bírósági tárgyalása előtti időszakra kötelezték házi őrizetre.
Frissítés: Zelenszkij elcserélné a komát
Volodimir Zelenszkij felajánlotta kedd este, hogy szabadon engedik Viktor Medvedcsuk oroszbarátként számon tartott ukrán vezető politikust cserébe azért, ha Oroszország is elenged fogva tartott ukránokat.
"Azt javaslom, hogy adjuk át ezt az embert Oroszországnak, cserébe azokért a fiainkért és lányainkért, akik orosz fogságban vannak" - mondta Zelenszkij a Telegramon közzétett videoüzenetében.
"Medvedcsuk szolgáljon példaként: még a régi oligarchák sem szökhetnek meg (...), mindenkit el fogunk kapni" - tette hozzá az elnök.
A Forbes magazin szerint Medvedcsuk a 12. leggazdagabb ember volt Ukrajnában 2021-ben. Személyes kapcsolatok fűzik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, aki Medvedcsuk egyik lányának a keresztapja.
(MTI)