Az USA pénzintézetei elhagyták Oroszországot, miután Putyin megindította csapatait Ukrajna ellen, de szép pénz folyik be abból, hogy kihasználják a szankciók következményeit.
Zoom
Illusztráció: Istockphoto
Kétéves csúcson az orosz cégek adósságának kereskedelme – összegezte a helyzetet a Bloomberg. Ezek az arbitrázsügyletek normális időkben nem túlságosan jelentősek, de válság idején komoly pénzt hozhatnak.
Nemcsak a cégek adóssága, de az orosz állam külföldi tartozása is előnyös ügyleteket kínál, hiszen Oroszország csődközelben van – nem a pénzhiány miatt, hanem mert Oroszország devizatartalékát befagyasztották, így rubelben tudja fizetni dollárban vagy euróban jegyzett adósságait.
35%-kal nőtt meg az orosz állampapírok forgalma az ukrajnai háború kezdete óta a tavalyi állapotokhoz képest. Ez most mintegy 5 milliárd dollárt jelent február 24-től április 7-ig.
"Rengeteg spekuláns vásárolja most az orosz államkötvényeket, amelyek hamarosan teljesen a bóvli kategóriába kerülhetnek" – nyilatkozta a tekintélyes Wharton School egyetem professzora. Philip Nichols, aki az orosz pénzpiac egyik legjobb szakértőjének számít az Egyesült Államokban, percenként kapja a hívásokat, mert nagyon sok pénzpiaci szereplő érdeklődik az orosz papírok iránt.
"Ezek az ügyletek legálisak, és szép pénzt hozhatnak, de nagy a kockázat attól függően, hogy miképp alakul a háború Ukrajnában, és milyen szankciókat hoznak Oroszország ellen."
A helyzet percenként változhat: a washingtoni pénzügyminisztérium közölte például múlt kedden, hogy az oroszok egyetlenegy dollárhoz sem juthatnak hozzá az amerikai bankokban. A washingtoni kongresszus megszavazta, hogy Oroszországtól vonják meg a most favored nation státuszt a nemzetközi kereskedelemben, ami komoly vámterheket és szigorúbb elbírálást hozhat a számukra a világpiacon, legalábbis annak amerikaiak által irányított részén.
Azzal, hogy Oroszországot kizárják a nemzetközi kereskedelemből, drámai mértékben csökkenhet a GDP. Ha a Wall Street a reálgazdaság alapján döntene, akkor menekülne az orosz papíroktól. De nem teszi, mert sokat lehet nyerni, ha valakinek szerencséje lesz.
108%-os haszon
Van olyan orosz államkötvény, amely jelenleg csak 48 centet ér. Szeptemberben jár le, akkor 108%-os profit várható. Persze addig még nagyon sok minden történhet. Például az, hogy Oroszország csődbe jut, és nem fizet. Ez utoljára 1998-ban történt meg. Össze is roppant Jelcin rendszere, és hamarosan jött Putyin. Putyin mindenképp el akarja kerülni a fizetésképtelenséget – írja a Wall Street Journal.
"Az orosz adósság azoknak a spekulánsoknak való, akik magas kockázattal játszanak, intézményi befektetőknek nem ajánlanám" – hangsúlyozta Nichols professzor a CNN gazdasági rovatának.
(hvg nyomán)