Az orosz–ukrán háború „ezen szakaszában” nem fontolgatja atomfegyverek bevetését Oroszország – ez a kijelentés Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől származik.
Zoom
Érdekesség, hogy az Interfax hírügynökség a külügyminisztert idézve annyit írt, hogy az oroszok „csak hagyományos fegyvereket” vetnek be a háborúban, nukleárisat nem.
Ehhez képest az orosz RIA hírügynökség – a Sky News szerint – már úgy idézte Lavrovot, hogy „ebben a szakaszban” nem fontolgatja az atomfegyvereket.
A politikus az India Todaynek adott interjújában korábban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrát támadta Ukrajnában. Véleménye szerint a civilek megtámadása szörnyű cselekedet. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ukrajnai helyzet az Egyesült Államok és a Nyugat azon vágyának következménye, hogy uralják a világot.
Hollandia nehézfegyvereket küld Ukrajnába
Hollandia páncélozott járműveket küld Ukrajnába, és további nehézfegyverek küldését fontolgatja – közölte Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke Twitteren, miután telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
„A beszélgetés során Kaisa Ollongren védelmi miniszter és én támogatásunkat fejeztük ki Ukrajnának – írta Rutte. – Hollandia már most is küld nehézfegyvereket, például páncélozott járműveket Ukrajnába.”
A britek páncélozott légvédelmi járműveket küldenek
Az Egyesült Királyság páncélozott légvédelmi járműveket küld Ukrajnába, hogy segítse a kijevi erőket az ország keleti részén megindult orosz támadással szemben, írta meg a Sky News.
A Stormer típusú páncélosok képesek Starstreak légvédelmi rakéták kilövésére, amelyek repülőgépek és helikopterek ellen is bevethetők.
Boris Johnson kedden várhatóan szövetségeseivel, köztük Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatásról.
Sojgu: az Egyesült Államok és szövetségesei lassítják Moszkva katonai műveletét
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azzal vádolta az Egyesült Államokat és nyugati szövetségeseit, hogy „mindent megtesznek azért, hogy elhúzzák” Moszkva ukrajnai katonai műveletét azzal, hogy fegyverekkel látják el Kijevet – írja a Guardian.
Az orosz katonai parancsnokokkal tartott, televízión közvetített találkozón Sojgu a kelet-ukrajnai két önjelölt köztársaságra utalt, amelyeket Moszkva független államként ismer el.
Fokozatosan végrehajtjuk a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság felszabadítására irányuló tervünket. A békés élet helyreállítása érdekében teszünk intézkedéseket, mondta.
(Index nyomán)