A közel-keleti stabilitás nem lehetséges a palesztin helyzet rendezése nélkül - szögezte le csütörtökön Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárhoz, az Iszlám Együttműködés Szervezetéhez (OIC), valamint az iszlám országok külügyminiszteri tanácsához írott leveleiben.
Az IRNA iráni állami hírügynökség közlése szerint a tárcavezető hangsúlyozta: véget kell vetni a palesztin területek megszállásának, lehetővé kell tenni az összes palesztin menekült visszatérését őseik földjére, s mihamarabb ki kell kiáltani a palesztin államot, Jeruzsálem fővárossal.
Amirabdollahián emellett kijelentette: a kettős mérce és néhány ország, valamint nemzetközi szervezet némasága a palesztin népet érő agresszió kapcsán csak a feszültség növekedéséhez vezet. Mély aggodalmát fejezte ki továbbá a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél a napokban kirobbant zavargások miatt, emlékeztetve arra, hogy az erőszakos cselekményeknek legalább 170 palesztin sebesültjük van.
"Az iszlám szent helyeinek bármely megszentségtelenítése elfogadhatatlan" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a palesztin ügy és a palesztinok támogatása régóta az iráni külpolitika szerves része.
Leveleiben a tárcavezető a többi között felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, hogy mihamarabb reagáljon a zavargásokra.
(MTI)