Az ókori hadvezér Hannibálról keresztelték el az idei év első olaszországi hőhullámát, amely a pénteki meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban 35 Celsius-fok fölé emeli a hőmérők higanyszálát, elsősorban Észak-Olaszországban.
A májusnak ugyanebben az időszakában megszokott hőmérsékletnél több mint tíz fokkal lesz melegebb szombattól. Az érzékelt meleget növelni fogja a levegő jelentős nedvességtartalma.
Az év első hőhullámát egy Afrikából érkező anticiklon okozza, amelyet az olaszországi meteorológusok az Alpokon átkelő pun hadvezérről, Hannibálról neveztek el.
A kánikulát mindenekelőtt Észak-Olaszországban lehet majd érzékelni, a Pó-alföldön, Milánó, Torinó, valamint Bologna városában és Szardínia szigetén.
Antonio Sano, a legnépszerűbb olasz időjárás előrejelzési alkalmazás alapítója rámutatott, hogy 1956 óta idén mérték a legmelegebb májusi éjszakát, 21 Celsius-fokkal az alpesi Bolzano városában.
A kánikula a jövő héten is folytatódik, de a hőséget hirtelen viharok kísérhetik.
Várhatóan a hétvégén tömegek szállják meg az olaszországi strandokat: már az előző szombat-vasárnap több mint tízmillióan napoztak a tengerpartokon. Kevesen mártóztak meg viszont a tengerben, amelynek a hőfoka az olaszok számára még nem elegendően meleg a fürdőzéshez.
A strandokra való belépéshez már semmilyen járványelőírás nem vonatkozik.
Egy napernyő és két napozóágy ára átlagosan 15 és 25 euró között mozog Olaszországban, de van, ahol ennek az összegnek a többszörösét is elkérik.
(MTI)