Az azovsztali ukrán katonákat „kielégítő” körülmények között tartják fogva, nem bántalmazzák őket. Az Azov ezred parancsnoka, Denyisz Prokopenko kapcsolatba lépett a feleségével, írja az Index.
Katerina Prokopenko egy rövid telefonhívás alkalmával hallhatta férje hangját.
– Azt mondta, hogy jól van, és megkérdezte, hogy vagyok – mondta Katerina. Hozzátette: a kapcsolat megszakadt, mielőtt részletesebben beszélhetett volna magáról.
Nem ismert, hogy Prokopenko szabadon beszélhet-e. A nő hozzátette, hogy más forrásokból is vannak információi az elfogott katonák fogva tartási körülményeiről. Elmondása szerint a feltételek „kielégítők”. Az ukránoknak enni-inni adnak, és nem bántalmazzák őket.
Katerina hangsúlyozta, hogy férje telefonhívását Ukrajna és Oroszország kormánya koordinálta a Vöröskereszten keresztül. Prokopenko elmondta, hogy a sebesült katonák többsége a megszállt Olenyivka börtönében van, a súlyos sebesültek egy kis csoportja kórházban van a megszállt Novoazovszkban.
Katerina Prokopenko és egy másik azovi tiszt felesége azt mondta, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti megállapodások előírják az elesett katonák megfelelő eltemetését, és bizonyos feltételeket biztosítanak a hadifoglyok számára, beleértve a telefonhívásokat is.