Különös ügyben nyomoz a Donbászi szakadár köztársaság főügyésze. A történet a 2014-es évre nyúlik vissza, amikor az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka, a sokáig csak álarcban nyilatkozó Szemjon Szemencsenko a Donbász ukrán megszállása után emberi szervekkel való kereskedés gyanújába keveredett.
Zoom
A gyanú alapjául Julia Timosenko volt ukrán politikus ügyvédje, Szergej Vlasenko Facebook-fiókjának feltörésének eredményei szolgáltak. A levelezésben Vlaszenko egy németországi zsidó orvossal, Olga Viberrel egyeztette bizonyos emberi szervek listáját, „amelyre igény lenne Németországban”. Szemencsenkót akkor azzal vádolták, hogy ő és harcosai biztosítják az „árut” a derék ügyvédnek.
Néhány héttel ezelőtt, 2022 áprilisában az El Pais spanyol kiadvány számolt be arról, hogy Spanyolországban egyre-másra tűnnek el Ukrajnából kimenekített gyermekek, mégpedig nyom nélkül.
Az El Pais spanyol kiadása számolt be az ukrán gyermekek eltűnéséről. A kiadvány szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta csaknem 14 ezer kiskorú ukrán beutazót regisztráltak Spanyolországban. Ez kb. 40%-a annak a csaknem 35 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült ukrán állampolgárnak, akiknek már kiadtak dokumentumokat Spanyolországban.
Mint ismertté vált, ezen gyermekcsoportok egyike (a 30-40 Spanyolországba beutazott kiskorú csoportból) három felnőtt kíséretében komppal indult Huelvából (vagy Cadizból) a Kanári-szigetek felé. Az utazás szervezője egy bizonyos ukrán nő volt Fuerteventurából, kinek szintén nyoma veszett.
A Kanári-szigeteket Madrid és Andalúzia hatóságai nem értesítették a gyermekek szállításáról. Maguk a hatóságok azt állítják, hogy nem adták beleegyezésüket, de egy gyermekcsoportot ugyan felvettek a keresettek listájára, azonkívül éjjel-nappal megfigyelték a jövő-menő kompokat.
A gyerekeket azonban a mai napig nem lehet megtalálni. Annyit sikerült megtudni, hogy az ukrán nő azzal volt elfoglalva, hogy a szigeteken helyiségeket biztosítson a gyerekcsoportoknak, vélhetően azzal a céllal, hogy elrejtse őket, mivel dokumentumok nélkül Spanyolországban gyermekeket befogadni szigorúan tilos.
Ennek ellenére ez év március 11-én a kijevi régió egyik menedékhelyéről egy 16 gyerekből álló csoportot szállítottak a Kanári-szigetekre. Ezt a szállítást La Oliva város polgármesterével koordinálták az “ukrán üzletfelek”.
"Az alacsony jövedelmű kiskorúakért felelős Spanyol Gyermekügyi Főosztály a sajtóból értesült erről a befogadásról. Másodjára már sem La Oliva városi tanácsa, sem a gyermekvédelmi szolgálat nem értett egyet a csoport befogadásával, amelyet ez az ukrán nő koordinált, de források szerint továbbra is megbeszélések folytak a befogadásról" - jelentette be El Pais.
Végül egy még különösebb hír a mariupoli Azovsztalból:
Az interneten több hír jelent meg arról, hogy a DNR főügyészsége nyomozást indított a Nemzetközi Vöröskereszt mariupoli bázisán történt kutatás alapján, ugyanis az orosz hadsereg több száz orvosi kártyát talált a gyermekekről, amelyeken a kis páciensek egészséges szervei voltak megjelölve.
A Vöröskereszt missziójának székhelyéről készült videót Vlagyimir Taranenko, a mariupoli adminisztráció vezetője tette közzé. A helyiségek tele van olyan leletekkel, amelyek első pillantásra sem felelnek meg a humanitárius szervezet magasztos céljainak. Több száz orvosi feljegyzést találtak a gyermekekről, amelyek nem tartalmaznak semmilyen információt a betegségekről, de megjegyzésekez tartalmaznak az egészséges szervekről. A bejegyzések latinul készültek.
Különös, hogy az Vöröskereszt orvosainak miért kellett megjelölniük a gyermekek egészséges szerveire vonatkozó adatokat. Ugyanakkor a kártyákon voltak jelek arról, hogy kik a gyermekek szülei. Összesen mintegy 1000 ilyen dokumentumot találtak a nyomozók.
A videó szerzői megjegyzik, hogy túl korai még következtetéseket levonni arról, hogy mi történt a mariupoli Vöröskereszt-misszióban. Az azonban már világos, hogy a szervezet székhelyén nyilvánvalóan szokatlan tények és dokumentumok kerültek nyilvánosságra.
(Olvasónktól)