Dél-Korea másodjára bocsátott fel hordozórakétát kedden, a teljes mértékben hazai gyártmányú KSLV-II, más néven Nuri nevű járművet Szöul közlése szerint sikeresen pályára állították.
A 200 tonnás rakétát az ország déli partvidékén fekvő Kohungból bocsátották fel.
"Dél-Korea utat nyitott az űrbe" - üdvözölte a sikeres fellövést az ázsiai ország elnöke, Jun Szok Jol.
Li Dzsong Ho tudományos és technológiaügyi miniszter a kohungi kilövőállomáson adott sajtótájékoztatóján a Nuri elindítását a dél-koreai történelem rendkívül fontos pillanatának nevezte.
Dél-Korea utoljára októberben bocsátott fel ilyen rakétát, és bár a repülés során a hordozó elérte a 700 kilométeres magasságot, a műholdat nem sikerült a kijelölt pályára állítani.
A KSLV-program első fellövését 2009-ben jelentették be. A tesztet akkor orosz közreműködéssel hajtották végre, Szöul 2010 óta fejleszti a Nurit. A háromfokozatú rakétát folyékony üzemanyagú hajtóművek emelik a magasba.
A fejlesztés kulcsfontosságú eleme a dél-koreai űrprogramnak, amely egyebek között a 6G-hálózat kiépítését, kémműholdak fellövését is célul tűzte ki.
Az ország űrkutatási hivatala azt közölte, hogy 2027-ig még legalább négy tesztkilövést terveznek.
Dél-Korea az Egyesült Államokkal is együttműködik műholdak fellövésében, és azt is reméli, hogy 2030-ra űrszondát juttat el a Holdra.
(MTI)