Lengyelországban az utóbbi években nőtt az egyházellenes bűncselekmények száma, 2016 óta majdnem megduplázódott azon bűntetteké, amelyet vallási gyűlöletből követtek el keresztényekkel szemben - közölte pénteken Krzysztof Sierak lengyel helyettes főügyész.
Míg a 2009 és 2015 közötti években a hatóságok összesen 163 eljárást folytattak a vallási érzelmek megsértése miatt, 2016 óta eddig 2435 ilyen eljárást tartanak számon - közölte Sierak. Nyugtalanítónak nevezte a keresztény vallásúakkal szembeni bűntettek számát is, melyek miatt 2016-ban 59 eljárást folytattak, tavaly pedig ez az adat közel kétszeresére, 106-ra emelkedett.
Sierak e vonatkozásban a lelkészekkel szembeni támadások lengyelországi eseteit idézte fel példaként, köztük Adam Swierzewski ferences atya tavaly novemberi meggyilkolását a kelet-lengyelországi Siedlcében. Az utóbbi tett elkövetőjét idén májusban tartóztatták le, miután egy nőt is meggyilkolt.
A helyettes főügyész a Zbigniew Ziobro főügyésszel, igazságügyi miniszterrel közös sajtóértekezleten szólalt meg annak kapcsán, hogy pénteken a nyugat-lengyelországi Poznan városában működő kerületi bíróság felmentette Marek M. vádlottat, aki 2019-ben egy poznani "melegfesztiválon" drag queenként lépett fel, a happening során pedig torkon vágta a Marek Jedraszewski krakkói érseket megidéző bábut.
Az ügyészség egyebek mellett gyilkosságra buzdítással vádolta Marek M.-t. A neki tulajdonított tettekért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki Lengyelországban.
A vádlott a per során azt állította: nem akart gyilkosságra buzdítani, csupán "kidomborítani" szerette volna a Jedraszewski érsek egyik korábbi nyilatkozatához fűződő "problémát".
Ezzel Marek M. arra utalt, hogy Jedraszewski érsek a varsói felkelés kirobbanásának 75. évfordulóján, 2019 augusztus 1-jén, mondott szentbeszédében bírálta a szexuális és nemi kisebbségekkel (LMBT) kapcsolatos ideológiát.
Zbigniew Ziobro a sajtóértekezletén "a közéletben növekvő gyűlölet és szélsőségekig felfokozott agresszió helyeslésének" nevezte a Marek M. ügyében pénteken kiadott felmentő ítéletet, amely - mint mondta - "túllép minden normán, és csorbát ejt a lengyel bíráskodás arculatán".
Az ügyészség az ítélethirdetés után bejelentette: fellebbezni fog a poznani bíróság döntése ellen.
(MTI)