Irán vasárnap másodszor is tesztindítást végzett a Zol-Dzsanna műholdat szállító rakétával - jelentette a Fars iráni félhivatalos hírügynökség.
A jelentés szerint az első kísérletet 2021 elején hajtották végre.
Egyelőre nem tudni, sikeres volt-e a kísérlet, amelyet néhány nappal az iráni atomprogramról folyó bécsi tárgyalások újrakezdése előtt hajtottak végre.
A szilárd üzemanyaggal hajtott rakéta indításáról az iráni televízió is beszámolt, azt azonban nem tudni, hogy pontosan mikor és hol hajtották végre.
A bejelentést azután tették, hogy műholdas felvételeken látni lehetett az előkészületeket a Szemnán tartományban lévő Homenei Imán űrrepülőtéren, ahol gyakoriak voltak a műholdak Föld körüli pályára helyezését célzó sikertelen kísérletek.
Ahmad Hoszeini, az iráni védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a Mohamed próféta unokájának lováról elnevezett Zol-Dzsanna, amelyet a 25,5 méter hosszú, 220 kilogramm hasznos terhet szállító rakéta juttat a világűrbe, tudományos adatokat gyűjt majd a Föld körüli pályán.
Az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház közölte, hogy tudomása van az iráni bejelentésről, és "haszontalannak és destabilizálónak" nevezte a kísérletet. Washington megismételte eltökéltségét szankciók alkalmazására és más intézkedésekre, hogy megakadályozza az iráni ballisztikusrakéta-program előrehaladását.
A rakétaindítás bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy Teheránban tárgyalt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tárgyalások újrakezdéséről.
Borrell szombaton azt mondta, hogy a 2015-ben Teherán és nagyhatalmak által aláírt, majd 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök által felmondott atomalkuról folyó tárgyalások néhány napon belül újrakezdődhetnek.
(MTI)