A felmelegedett folyóvíz arra kényszeríti a francia EDF vállalatot, hogy visszafogja több atomerőmű teljesítményét. Ez különösen kellemetlen fejlemény annak tükrében, hogy jelenleg energiakrízis van Európában – írja a Power Magazine.
Problémák Franciaországban
A világ sok területén folyóvizet használnak az erőművek hűtésére. A víz felveszi a kondenzátorban a gőz hőtartalmát, visszahűtve azt. Sok helyen viszont állami szabályozószervek korlátozzák, hogy az erőművek milyen mértékben melegíthetik fel a folyók vizét.
Franciaországban az extrém hőség és a szárazság miatt olyan mértékben felmelegedett több folyó vize, hogy annak következtében korlátozzák több atomerőmű teljesítményét. Például a Saint-Alban erőműnél a teljesítményt 2600 megawattról 700 megawattra korlátozták. Ez önmagában a paksi erőművel összemérhető kiesést jelent.
Több másik erőműnek már korábban korlátozták a teljesítményét, hogy a folyóvizek hőmérséklete ne növekedjen 26 fok fölé.
Bajok Németországban
A folyók alacsony vízállása nem csak Franciaországban, hanem Németországban is problémákat okoz. Ennek az az oka, hogy mivel alacsony a vízállás több áruszállításra használt folyón, ezért a teherhajók nem tudják problémák nélkül elszállítani a szént a német szénerőművekbe. Már a Rajna vízszintje is közel áll ahhoz, hogy le kelljen zárni a kereskedelmi forgalom elől.
A Duna németországi szakaszán és az olasz Pó folyón is problémák vannak.
(Olvasónktól)