Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
A török zászló alatt hajózó Polarnet pénteken indult útnak a csornomorszki kikötőből. Célállomása a törökországi Kocaeli tartomány Safiport Derince nevű kikötője volt, ahová a kötelező isztambuli nemzetközi ellenőrzést követően időben meg is érkezett.
Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter elmondta: a Polarnet sikere optimizmusra ad okot a jövőbeli kilátásokat illetően.
Oroszország és Ukrajna július 22-én Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. Az isztambuli egyezmények célja, hogy enyhítsék a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség.
Az egyezményt követően elsőként a Razoni nevű hajó indult útnak 26 tonna kukoricával a fedélzetén Odessza kikötőjéből. A gabonaszállítónak vasárnap kellett volna megérkeznie Libanonba, de késésben van.
Ukrajna libanoni nagykövetsége szerint az eredeti felvásárló lemondott a szállítmányról annak késése miatt, ugyanis a kukoricának öt hónappal korábban kellett volna megérkeznie. Ezért másik felvásárlót keresnek - írta a nagykövetség a Twitteren.
Az isztambuli megállapodás óta eddig nyolc teherhajó vágott neki a tengernek - közölték az ukrán hatóságok hétfőn. Kijev reményei szerint naponta három-öt gabonaszállító indulhat útnak a következő két hétben.
(MTI)