A cél Lengyelország meggyengítése az ellenzék vezetőjének segítségével, az igazságszolgáltatás függetlensége körüli vita csak ürügy, a lengyel kormány nem köt több kompromisszumot – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság) elnöke a Sieci című kormánypárti hetilapnak.
Zoom
Az országot ténylegesen vezető politikust az háborítja fel, hogy az Európai Bizottság a lengyel Legfelső Bíróság átalakítása ellenére nem kezdi el a Helyreállítási Alapból járó pénz kifizetését, pedig annak már a varsói parlamentben történt megszavazása is csak kemény csaták árán sikerült 2021-ben.
Május végén megszüntették a bírák fegyelmi ügyeivel foglalkozó, jórészt nem bírókból álló és a bírói függetlenséget veszélyeztető testületet, de nem sokkal előtte újraválasztották a politikai alapon összeálló Országos Bírói Tanácsot.
Eleinte úgy látszott, hogy az Európai Bizottság (EB) elfogadja ezt – az ellenzék szerint ezzel „szentesítette volna az átverést”, hiszen valójában csak látszatreform történt –, de aztán von der Leyen EB-elnök közölte: csak akkor lesz pénz, ha a változások tényleges eredménnyel járnak.
Lengyelország arra számított, hogy mivel élen jár az Ukrajna elleni orosz agresszió elítélésében és a menekültek befogadásában, és elhatárolódik eddigi barátjától, az ott oroszbarátnak tartott magyar kormánytól, ez megenyhíti az EU vezetőit. Úgy látszik, nem így történt.
Erre mondta most Kaczynski, hogy ebből elég, több kompromisszum nincs. „El akarják rabolni a függetlenségünket, a szabadságunkat”, az euróra áttérésen cinikus spekulánsok akarnának sokat keresni. A lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét csak ürügyként emlegetik, valóban éppen a lengyel jogállamot akarják szétverni, hogy meggyengítsék az országot". Kaczynski szerint Brüsszel csak mellékszereplő, Berlin akar világhatalomra törni, és ehhez az ellenzék vezetőjét, Donald Tusk volt miniszterelnököt, az Európai Tanács és az Európai Néppárt volt elnökét használják fel, aki szerinte a németek megrendelésére dolgozik. Kaczynskinak van ötlete, hogyan lépjen fel a „zsaroló, pimaszul szerződésszegő” EB-vel szemben, de még nem árulja el. A lengyel bírákat pedig arra figyelmezteti, hogy kizárólag a lengyel törvényeket vegyék figyelembe – ami úgy értendő, hogy ne ismerjék el és főleg ne kérjék a nemzetközi bíróságok döntéseit.
Hazafias, függetlenségi, demokratikus politikát ígér Lengyelország erős embere, aki arra készül, hogy jövőre a képviselőházban a mostaninál erősebb többséget szerez, és visszaveszi a vezetést a szenátusban is. Akkor majd „újrarendezné” a kapcsolatokat az EU-val, bár a Sieci című lap főszerkesztőjének kérdésére, hogy ez személyi változásokkal járhat-e, azt válaszolta: bizonyára, de a kormány és a miniszterelnök marad.
(hvg nyomán)
Korábban írtuk: