Szaúd-Arábia bejelentette, hogy elindítja űrhajós kiképzőprogramját, amelynek célja, hogy jövőre saját űrhajósokat, köztük nőt is űrbe küldhessen.
A királyság a Vision 2030 terv keretében, amelynek célja a gazdaság átalakítása és az olajtól való függőség csökkentése, aktívan támogatja a tudományt és a technológiát. Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös támogatja a nők nagyobb mértékű munkába állását a konzervatív muzulmán ország munkaerőpiacán. Szaúd-Arábiában hosszú idő után 2018-ban engedélyezték ismét a nők számára az autóvezetést.
A Szaúdi Űrhivatal közleménye szerint a szaúdi űrhajósprogram is szerves része a Vision 2030 tervnek. "Az egyik űrhajós egy szaúdi nő lesz, akinek űrmissziója történelmi pillanat lesz a királyság számára" - fogalmaztak.
Az első arab vagy muzulmán űrhajós a szaúd-arábiai Szultán bin Szalmán herceg volt, a trónörökös féltestvére, aki tagja volt a héttagú legénységnek a NASA 1985-ös Discovery küldetésében. Később a Szaúdi Űrhivatalt is vezette 2018-tól 2021-ig, amikor Szalmán király tanácsadójává nevezték ki.
Az arab világban a szomszédos Egyesült Arab Emírségek űrprogramja tölt be vezető szerepet: 2021 februárjában Mars körüli pályára állított egy szondát, és idén novemberben tervezi első holdjárójának felbocsátását.
(MTI)