Meghalt a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, miután több lépcsőfokot zuhant – közölte az intézet. A 72 éves Anatolij Gerascsenko „nagy magasságból zuhant le” – fűzte hozzá az egyetem, amely balesetnek minősítette a Moszkvában bekövetkezett halálesetet.
A helyszínre kiérkező mentők csak a halál beálltát tudták megállapítani. „Egy bizottság vizsgálja ki az eset körülményeit, amelyben az orosz oktatási és tudományos minisztérium, a moszkvai állami munkaügyi felügyelőség és a repülési intézet képviselői kapnak helyet” – közölte az egyetem a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.
Gerascsenko 2007 és 2015 között volt az orosz védelmi minisztériummal kapcsolatban álló Moszkvai Repülési Intézet rektora. Az orosz médiában nemrégiben megjelent jelentések szerint Gerascsenko a jelenlegi rektor, Mihail Pogosjan tanácsadójaként dolgozott.
Gerascsenko a legutóbbi az orosz üzletemberek, prominens személyiségek és Vlagyimir Putyin korábbi szövetségesei közül, akik rejtélyes körülmények között haltak meg az ukrán háború kirobbanása óta.
Alig egy hete Ivan Pecsorin üzletember holttestét találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. Az orosz energiaszektor egyik magas rangú vezetője állítólag egy hajóról esett a vízbe, a pletykák szerint a baleset előtt részegre itta magát. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Pecsorin halálát fulladás okozta.
A hónap elején Ravil Maganovot, Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének és a Lukoil legnagyobb magán olajvállalatának elnökét holtan találták, miután az orosz média beszámolói szerint kiesett egy moszkvai kórház ablakából.
Gerascsenko halálát azon a napon jelentették be, amikor Vlagyimir Putyin részleges katonai mozgósítást rendelt el Oroszországban – írja a Newsweek. A rendeletben szerepel az a terv, hogy mintegy háromszázezer tartalékost hívnak be, hogy segítsenek a Kremlnek elérni ukrajnai műveleti céljait.
A Moszkvából a vízummentes országokba irányuló egyirányú repülőjegyek Vlagyimir Putyin televíziós beszéde után perceken belül elfogytak. A mozgósítási parancs ellen több orosz városban is tüntetést tartottak.
(Index)