További büntetőintézkedések kerültek az asztalra, döntés még nincs, a javaslat már készül, írja az Index.
Az orosz–ukrán háború miatt az Európai Unió több országa is jelezte: tovább fokoznák a Moszkva elleni szankciókat. Lengyelország, Írország és a három balti ország – Észtország, Lettország és Litvánia – azt szeretné, ha az EU kiterjesztené az orosz energiával szembeni szankcióit a folyékony halmazállapotú szénhidrogén (LPG)-termékek tilalmára és az atomenergetikai szektorra is – derül ki a Bloomberg beszámolójából.
Zoom
Fotó: Bloomberg
A javaslatok között szerepel további, eddig nem szankcionált bankok kizárása a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, kezdve a Gazprombankkal. Ezt a bankot eddig nem érintették a nyugati szankciók, hiszen az európai cégek ezt használják a gázszállítások kifizetésére. A korábban említett öt ország a biztosítási szolgáltatásokat is korlátozná, valamint további pénzügyi műveleteken is szigorítana.
Az EU tagállamai és az Európai Bizottság jelenleg tárgyalásokat folytat egy új szankciócsomag előkészítéséről.
Ezek valószínűleg további kereskedelmi korlátozást fognak tartalmazni, továbbá az orosz olaj árplafonjáról szóló megállapodás is az asztalra kerülhet. Az árplafon bevezetésével az unió arra törekedne, hogy a nyersolaj ára ne tudjon emelkedni. Ennek azonban az is feltétele, hogy a nyugati országok lazítsanak az olaj szállításához szükséges szolgáltatásokra vonatkozó tilalmon.
Az öt ország azt is javasolja, hogy tiltsák be az orosz Kaspersky kiberbiztonsági cég működését az EU-ban, szigorítsák a technológiai exportra vonatkozó, eddigi már meglévő korlátozásokon. Ezeken túlmenően az alábbi javaslataik vannak:
  • az uniós kikötőkbe belépő orosz hajók további korlátozása,
  • az Oroszországnak nyújtott üzleti szolgáltatásokra vonatkozó korlátozások bővítése,
  • az Oroszországba irányuló IT-szolgáltatások tilalmának bevezetése,
  • az Oroszországból származó gyémántok importjának betiltása,
  • az acélra vonatkozó importkorlátozások kiterjesztése,
  • az európai ingatlanok orosz vállalatoknak és az unióban lakóhellyel nem rendelkező orosz állampolgároknak történő értékesítésének betiltása,
  • több orosz hírforrás szankcionálása,
  • valamint az unióban bejegyzett szervezetek számára az orosz államhoz kötődő szervezetektől származó finanszírozás megtiltása.