A BBC-nek nyilatkozott Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője, aki kiemelte: bár most úgy áll, hogy sikerült sarokba szorítani az orosz hadsereget, Putyin minderre a legrosszabb módon is reagálhat, és ezt komolyan kell venni.
Amikor a hét elején bejelentette a részleges mozgósítást, az orosz elnök arról beszélt, hogy a Nyugat nukláris zsarolást vet be velük szemben, Oroszországnak viszont megvannak a maga fegyverei, amelyeket kész bevetni, „nem blöfföl”. Egyik legfőbb bizalmasa, Dimitrij Medvegyev még ennél is továbbment, ő már konkrétan stratégiai nukleáris fegyverek bevetését latolgatta. Borrell szerint ha valaki nukleáris fegyverekről beszél, és arról, hogy nem viccel, azt komolyan kell venni.
Borrel ezzel együtt a többi vezető európai politikus hasonlóan a békét és a valamilyen diplomáciai megoldás tető alá hozását szorgalmazta, amelynek eredményeként Ukrajna megőrizheti szuverenitását és területi integritását. Ugyanis ha ezek nem valósulnak meg, a politikus szerint a háború ugyan véget érhet, de béke nem lesz, és csak idő kérdése, mikor robbannak ki újra a harcok.
(24)