Ratifikálta az orosz parlament alsóháza hétfőn a négy orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket. /Bővített hír./
Zoom
Fotó: Szputnyik
Az Állami Duma egyszerre, egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Luhanszk megyével megkötött szerződést. Vjacseszlav Vologyin házelnök Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az Oroszországi Föderációnak immár 89 közigazgatási egysége van.
A ratifikálást követően az ülésteremben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gratulált a négy régió képviselőinek, és kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a felsőház is meg fogja szavazni a "csatlakozásukat". A voksolást megelőzően Lavrov egyebek között arról beszélt az alsóház rendkívüli plenáris ülésén, hogy Oroszország nem távoli országokban zajló, kitalált történetekre reagál, hanem megvédi határait, és "valódi népirtástól" oltalmazza meg a népét.
Az orosz diplomáciai tárca vezetője azt hangoztatta, hogy Washington maga alá rendelte a kollektív Nyugatot, Ukrajnát pedig az Oroszország elleni harc eszközévé tette. Lavrov szerint Hitler is ezt tette egykor Európa országaival, hogy megtámadja a Szovjetuniót.
A miniszter az állította, hogy a Kijevből érkező, egyre erősödő életveszélyes fenyegetések ellehetetlenítették a négy régió számára az Ukrajnán belül létezést. Mint mondta, e területeknek az Oroszországi Föderáció részévé válása "az orosz területek újraegyesítésének logikus folytatása volt".
Lavrov szerint az ukrán fegyveres erők és a "nacionalista alakulatok" harcosai büntetlenül gyilkolták a Donyec-medence és a szomszédos régiók lakosait csak azért, mert nem voltak hajlandók támogatni a kijevi "neonáci" rezsimet, és úgy döntöttek, hogy kiállnak alkotmányos jogaikért.
A négy régiónak az Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazását, valamint a területek annektálását egyetlen külföldi kormány sem tekinti legitimnek.
(MTI)