Brazília jelenlegi elnöke, Jair Bolsonaro 1,6 százalékos arányban alulmaradt a vasárnap megtartott elnökválasztáson. Kihívója, Lula da Silva 2003 és 2010 között már volt a legnagyobb latin-amerikai ország elnöke, s 2023. január 1-je után ismét az lesz. A választáson alulmaradt elnök, Jair Bolsonaro neje, Michelle Bolsonaro izraeli zászlóval ékesített pólóban jelent meg az urnáknál – írja a Jedi’ot Áháronot.
Zoom
A győztes Lula da Silva, 2023-tól Brazília elnöke (fotó: AFP)
Jair Bolsonaro, a vasárnapi elnökválasztáson alulmaradt elnök, keményvonalas politikus Izrael, és személy szerint a Binjámin Netanjáhu volt (s lehet, hogy a mai izraeli parlamenti választás után újbóli) miniszterelnök, a Likud elnökének nagy barátja. Donald Trumpot követve évekkel ezelőtt Jair Bolsonaro is ünnepélyes fogadalmat tett, hogy Brazília nagykövetségét Tel-Avivból átköltözteti a megszállt, majd bekebelezett Kelet-Jeruzsálemet is magában foglaló Jeruzsálembe, ám erre eddig ismeretlen ok miatt mégsem került sor.
Zoom
Jair Bolsonaro a szavazófülkében - előre ivott a medve bőrére (fotó: AP)
A vasárnapi brazíliai elnökválasztás eredményének tudatában nyugodtan kimondhatjuk, hogy a brazil nagykövetség áthelyezésére a következő négy esztendőben sem kerül sor.
A brazíliai elnökválasztás legérdekesebb színfoltja azonban az alulmaradt elnök neje, Michelle Bolsonaro (40) volt, aki vasárnap az izraeli zászlót megjelenítő pólóban jelent meg a szavazóhelyiségben.
Zoom
Michelle Bolsonaro a brazil elnökválasztáson (fotó: Twitter)
Voltak, akik meglepődtek azon, hogy az elnök neje miért egy másik ország zászlajával tetszeleg Brazília elnökének megválasztásakor. Michelle Bolsonaro szavazata leadása után kitette a Twitterre az izraeli zászlós fényképet, s ezt írta alá: Isten áldja Brazíliát és Izraelt!
H. J. – Kuruc.info