Jorge Rodriguez venezuelai parlamenti elnök vezetésével kormányzati küldöttség érkezett Mexikóvárosba, hogy újraindítsa a tárgyalásokat az ellenzékkel - közölte a La Jornada című lap szombaton.
A két fél közötti tárgyalások tavaly októberben félbeszakadtak, miután a Nicolas Maduro elnököt és a Juan Guaido vezette ellenzéket képviselő delegációk nem értek el előrelépést a belpolitikai válság megoldásában, amely miatt az elmúlt évtizedben több mint 7 millió venezuelai hagyta el az országot. Az egyeztetések megszakadásának közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Alex Saab kolumbiai üzletembert, Nicolás Maduro venezuelai elnök közeli munkatársát, akit az amerikai igazságszolgáltatás pénzmosással vádolt, a Zöld-foki Köztársaság kiadta az Egyesült Államoknak.
A Norvégia közvetítésével szombaton kezdődő, kétnaposra tervezett tárgyalásokon az elnökválasztásról, a több száz politikai fogoly helyzetéről és a Venezuelával szembeni amerikai szankciókról lesz szó, továbbá különböző, befagyasztott venezuelai számlák felhasználásával egy több mint 3 milliárd dolláros alap létrehozásának lehetőségéről. Utóbbiról humanitárius segélyeket nyújtanának Venezuelának az ENSZ felügyelete mellett.
(MTI)