Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.
A választók Caj Jing-ven pártja helyett számos fontos körzetben inkább az ellenzéki Nemzeti Pártot (KMT) választották az önrendelkezési joggal rendelkező szigetországban. A választásokon a Tajvanra igényt tartó Kína miatt érzett aggodalmak háttérbe szorultak a helyi kérdések mögött.
Caj a pártja kampánya során többször is beszélt arról, hogy "ellenáll Kínának és megvédi Tajvant". A párt jelöltje, Csen Si-csung azonban, akinek végül nem sikerült megszereznie a tajpeji polgármesteri széket, csak néhányszor vetette fel a Kínai Kommunista Párt fenyegetését, de a csekély érdeklődés miatt inkább ő is a helyi témákkal kampányolt.
Caj szombat este egy rövid beszédben ajánlotta fel lemondását, és egyúttal köszönetet mondott támogatóinak is.
"Minden felelősséget magamra kell vállalnom" - mondta.
Míg a nemzetközi megfigyelők és a kormánypárt a választásokat a Tajvan szomszédságában lévő, hosszú távú egzisztenciális fenyegetéssel próbálták összekapcsolni, sok helyi szakértő szerint Kínának ezúttal nem volt nagy szerepe.
Tajvan fővárosában, Tajpejben, valamint Taojüanban, Tajcsungban és Új Tajpejben is a nacionalista párt jelöltjei nyerték a polgármesteri széket.
A tajvaniak 13 megyében és kilenc városban választottak polgármestert, városi tanácstagokat és más helyi vezetőket. Volt egy népszavazás is a választójogi korhatár 20-ról 18 évre történő leszállításáról, amit a helyi média szerint a szavazók elutasítottak.
Cseang Van-an, Tajpej új polgármestere szombat este nagyszabású gyűlésen jelentette be győzelmét. "Megmutatom a világnak Tajpej nagyságát" - ígérte.
(MTI)