Megpróbálták ellopni Banksy neves brit utcaművész egyik festősablonnal készített alkotását a kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben, a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg - közölték a helyi hatóságok.
Hosztomelben pénteken több ember megpróbálta ellopni Banksy egyik rajzát. Kivágták az oroszok által lerombolt ház falára festett alkotást - közölte a Telegramon Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője.
Zoom
Fotó: Nurphoto / Getty
A közösségi portálokon Kuleba üzenete mellett egy fotó volt látható a narancsszínűre festett fallal, amelyből a festményt kivágták.
A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltó készülékkel.
Kuleba közölte: a rendőrség több embert előállított a helyszínről, a rajzot jó állapotban megtalálták, és a rendőrség birtokában van.
Kijev megye rendőrfőnöke, Andrij Nyebitov közölte, hogy "nyolc embert azonosítottak", 26 és 60 év közöttiek, kijevi és cserkaszi lakosok. A rendőrfőnök a Telegramon közzétett közleményében hozzátette, hogy "anyagi kár okozása miatt megindult a nyomozás".
Zoom
Fotó: Reuters
November közepén Banksy, akinek az alkotásai dollármilliókért kelnek el a műkereskedelemben, Instagram-oldalán tett ki egy videót az Ukrajnában festősablonnal készített műveiről, közöttük a gázálarcos alakot ábrázoló rajzáról, megerősítve, hogy az ő műveiről van szó. Banksy hét művet készített novemberben Kijevben és környékén. Egy másik alkotásán egy gimnazista lány mutat be kézállást egy betontörmelék-kupacon.
"Ezek a képek végül is az ellenség elleni harcunk jelképei (.). Mindent megteszünk, hogy megóvjuk az utcaművészet ezen alkotásait mint a győzelmünk jelképeit" - írta a megyei kormányzó.
(MTI)