Legkevesebb heten meghaltak egy jeruzsálemi zsinagógánál végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték - jelentette a 12-es kereskedelmi televízió Izraelben péntek este. /Bővített hír./
A merénylő autóval érkezett Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedébe, ahol járművét leállította, majd egy zsinagóga kapujánál lövöldözni kezdett az onnan távozó, korábban a szombatot fogadó imádkozókra.
Öt áldozatot a kiérkező mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak, két ember pedig kórházba szállítása után vesztette életét. A mentőszolgálat életveszélyesen súlyos sebesültekről is beszámolt.
A merénylőt a helyszínen lelőtték, az izraeli rendőrség esetleges további terroristákat keresve átvizsgálja a környéket. A TV értesülése szerint a terrorista a Hamászhoz tartozó Fadi Ajas.
A palesztin megpróbált autójával elmenekülni, de a közeli rendőrőrsről a lövések zajára odasiető rendőr egy önkéntes segítségével a zsinagógától mintegy egy kilométerre megállította. Rövid tűzharc bontakozott ki, melyben a rendfenntartók lelőtték. Ajas izraeli állampolgár, a kelet-jeruzsálemi Soafat nevű menekülttábor lakója.
Itamár Bengvír, a rendőrség munkájáért felelős nemzetbiztonsági miniszter a helyszínre érkezett, Benjámin Netanjahu miniszterelnök helyzetértékelő biztonsági megbeszélést hívott össze.
A Gázai övezetet irányító Hamász szóvivője bejelentette, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő csütörtöki razziájára.
Frissítés: Szijjártó a terrorizmus "minden formáját elítéli" - pedig a zsidókét nem szokta
Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában vagyunk érdekeltek - írta közösségi oldalán Szijjártó Péter szombaton.
A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy péntek este újabb, megdöbbentő terrortámadás történt Izraelben, melynek következtében nyolcan meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek.
Mint a Facebook-bejegyzésben olvasható, "támogatjuk az Ábrahám Megállapodások végrehajtását és továbbvitelét, egyben pedig elismerjük Izrael önvédelemhez való jogát"
A miniszter hozzátette: őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sebesülteknek gyors felépülést kívánunk.
2. frissítés: Az amerikai külügyér fajtárs is megszólalt
Antony Blinken amerikai külügyminiszter helyi idő szerint péntek éjjel közzétett nyilatkozatában elítélte a péntek este egy jeruzsálemi zsinagógában történt fegyveres támadást.
"Az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a borzasztó terrortámadást" - olvasható a külügyminiszter nyilatkozatában.
Blinken, aki a tervek szerint vasárnap kezdi meg látogatását a térségben, hangsúlyozta az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét Izrael biztonságának megerősítése iránt.
Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője péntek este a jeruzsálemi gyilkosságokra reagálva ugyancsak elítélte a támadást.
Joe Biden telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok támogatását az izraeli nép és kormány felé. A Fehér Ház közlése szerint Biden "a civilizált világra mért támadásként" minősítette a történéseket.
Péntek este heten életüket vesztették és három ember megsebesült, miután egy 21 éves férfi tüzet nyitott egy jeruzsálemi zsinagógánál. A terrorakció elkövetőjét menekülés közben lelőtték. Öt áldozatot a kiérkező mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak, két ember pedig a kórházban vesztette életét.
A terrortámadást követően Netanjahu helyzetértékelő biztonsági megbeszélést hívott össze.
Az elkövető, mint kiderült, a Gázai övezetet irányító iszlamista terrorszervezethez, a Hamászhoz tartozott. A szervezet péntek este jelentette be, hogy a jeruzsálemi merénylet az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő csütörtöki razziájának "megbosszulása és magától értetődő válasza" volt.
A ciszjordániai razziát követő éjjel a gázai katonaság tüzérségi támadást mért Dél-Izraelre, a kilőtt rakéták azonban lakatlan földeket találtak el. Válaszul Jeruzsálem ugyancsak rakétákat lőtt ki a Gázai övezetre, károkról és sebesülésekről nem érkezett hír.
A pénteki támadás az izraeli főváros legtragikusabb terrorakciója volt azóta, hogy 2008-ban két fegyveres egy jeruzsálemi rabbiképzőbe berontva nyitott tüzet. A két elkövető, akit a helyszínen lelőttek, nyolc ember halálát okozták, a támadásban több mint harmincan megsebesültek. A Gázai lakosok akkor is, akárcsak most pénteken, az utcára vonulva, lövöldözve ünnepelték a tragikus jeruzsálemi történéseket.
(MTI nyomán)