Francois Hollande volt francia elnök a Politicónak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte Vlagyimir Putyin jelenleg arra játszik, hogy a nyugati országok és a közvélemény belefárad az ukránok támogatásába, így majd a háborút lezáró tárgyalásokon egy olyan megállapodás jöhet létre, mely kedvez számukra.
Zoom
Putyin és Hollande 2015-ben Moszkvában (fotó: AP)
Mint ismert, a 2012 és 2017 között hatalmon lévő francia politikus volt az, aki Angela Merkel volt német kancellárral együtt vezette az ún. normandiai formátumot, melynek célja az Európai Unió két legerősebb gazdaságú államának, valamint Oroszországnak és Ukrajnának a rendszeres tárgyalása.
– Putyin egy radikálisan racionális ember. Vagy racionálisan radikális, ahogy tetszik – válaszolta arra a kérdésre, hogy az orosz elnök célja-e, hogy Ukrajnán túlra is kiterjessze a konfliktust.
A volt francia elnök szerint megvan Putyin érvrendszere, aminek keretében hajlandó erőt alkalmazni, és szavai szerint csak azt a hatalmi dinamikát képes megérteni, melyet a Nyugat képes vele szemben felállítani.
Hollande azt mondta, Putyin jelenleg igyekszik megszilárdítani az elért eredményeit a háborúban, hogy stabilizálja a konfliktust. Szerinte ezt annak reményében teszi az orosz elnök, hogy majd mindenki belefárad Ukrajna támogatásába, és a béketárgyalásokból Oroszország jól jöhet ki.
(Politico - Mandiner nyomán)