Németországban az elmúlt hónapokban nagy hírverést csaptak maguk körül a Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) nevű szervezet magukat klímaaktivistáknak tartó tagjai. Mint ismeretes, az újabb aktivista nemzedék műkincseket rongál múzeumokban, vagy épp odaragasztják magukat az úttesthez – a minap Németországban egy balesetet szenvedett kerékpáros vesztette életét, mert a mentő az emiatt keletkezett dugó miatt késett.
Zoom
Fotó: Fb/Letzte Generation
A Welt.de utánajárt: az NGO egy másik szervezettel, a Changing Alliance-szel („a változás szövetsége”) karöltve hónapok óta konkrétan fizetést utal a klímaaktivistáknak, foglalkoztatja őket, sokakat főállásban, rendes munkaszerződéssel (például olyan dolgok véghezviteléért, mint a müncheni reptér megbénítása). A szervezet igen rugalmas, főállásban, mellékállásban vagy akár egyéni vállalkozóként is lehetett csatlakozni hozzájuk. A foglalkoztató papíron a Changing Alliance, akiknek összesen 30 fizetett alkalmazottjuk van. Nekik akár 1300 eurós (kb. 520 ezer forintos) fizetést is felajánlanak, annak függvényében, mik a megélhetési költségeik. Az adományok forrása a Climate Emergency Fund névre hallgató kaliforniai szervezet, amely konkrétan a „diszruptív” (vagyis: romboló, bomlasztó) aktivizmust támogatja.Az is kiderült, hogy az aktivisták egy része fizetésért, főállásban csinálja ezt, egy amerikai szervezet pénzéből.
A német sajtó most arról számol be: egy minapi stuttgarti úthoz ragasztós akció után a bíróság elé idéztek két aktivistát, Luisa S.-t és Yannick S.-t, aki mind az aktivizmusban, mind a magánéletben egy párt alkotnak. Az akciójukban az olajjal való spórolásra is felhívták a figyelmet az általuk tartott transzparensen.
A párocska azonban nem jelent meg a bíróság előtt: ennek oka, hogy a tél elől elrepültek nyaralni előbb Thaiföldre, majd Balira.
A Letzte Generation szervezet szóvivője a Bild újságnak nyilatkozva azzal magyarázta az esetet:
Ők magánemberként repültek, nem klímavédőként. Ezt ketté kell tudni választani...
(Mandiner nyomán)