Semmilyen információja nem volt arról a finn légierőnek, hogy át kell adniuk saját vadászgépeiket Ukrajnának, erről ők is csak azután értesültek, hogy Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken bejelentette ezt Kijevben. Juha-Pekka Kerenen, a finn légierő parancsnoka egy újságírói kérdésre elárulta: velük senki sem egyeztetett az ügyben, írja a Világgazdaság.
Zoom
Mint ismert: a finn kormányfő pénteken járt Kijevben, ahol egyeztetett Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnökkel. Ezen belül különböző támogatásokról is tárgyaltak, többek között arról, hogy Finnország átadja Hornet vadászrepülőit Ukrajnának. Ez igencsak váratlanul érte a finn légierőt, mert ott semmit sem tudtak ilyenről, Marin őket elfelejtette tájékoztatni erről.
Az Unian ukrán lap arról ír, hogy Kerenen szerint a bejelentés azért is nagyon furcsa, mert addig biztosan nem mondhatnak le a Hornetekről, amíg nem kapják meg az Egyesült Államoktól várt F–35-ösöket. Ráadásul a gépek leszállítása és felkészítése az ukránok számára további alapos mérlegelést és előkészületet igényel, így nem lehet csak ad hoc dobálózni a témával.
Zoom
Fotók: ukrajnai elnöki iroda / Reuters
Sőt, Kerenen szavait Saule Niinistjo finn elnök is megerősítette, aki szerint semmilyen egyeztetés nem volt a kérdésben a legfelsőbb szinteken. Könnyen lehet tehát, hogy Marin magától dobta be az ötletet a találkozón.
Marin egyébként Kijevben úgy fogalmazott, hogy Finnország elkötelezett a vadászgépek átadásában több országgal együtt, ugyanakkor a terv még nagyon kezdeti fázisban van. A kormányfő azt is hozzátette: Helsinki új vadászrepülőket vásárol majd az átadott gépek helyére.