Fokozott készültséget rendeltek el a pakisztáni fővárosban Imran Hán volt kormányfő szombati bírósági meghallgatása miatt.
Az iszlámábádi rendőrség a város egy részét lezárta, emellett több ezer rendőrtisztet rendeltek ki a volt kormányfő támogatóinak tiltakozására készülve.
A volt miniszterelnök múlt héten a bírósági idézés ellenére nem jelent meg az iszlámábádi törvényszék előtt az ellene folyó korrupciós bírósági eljárásban, és ezzel egy egy hétig sikerült elkerülnie letartóztatását.
A szombati meghallgatásra készülve a bíróság környékén lakókat arra kérték, lehetőleg ne hagyják el otthonaikat. A gyülekezést és politikai tevékenységeket átmenetileg megtiltották, a fővárosba behajtó autókat pedig folyamatosan ellenőrzik.
Ahbar Naszír iszlámábádi rendőrfőnök nyilatkozata szerint a kirendelt biztonsági erőkkel biztosítják, hogy "nem éri fenyegetés (Hán) életét".
Szerdán Hán támogatói a volt kormányfő kelet-pakisztáni lahori rezidenciája előtt csaptak össze a rendőrökkel, amikor a hatóságok ekkor eredménytelenül próbálták letartóztatni a volt miniszterelnököt. Rendőrségi beszámolók szerint a rezidencia előtt az emberek kövekkel és téglákkal dobálták a rendőrtiszteket, akik könnygázzal igyekeztek feloszlatni a több száz fős tömeget. A zavargásokban több mint száz rendőr megsebesült, Hán támogatói emellett több más városban, köztük Karacsiban, Iszlámábádban és Ravalpindiben is összecsaptak a hatóságokkal.
A Hán elleni elfogatóparancsot múlt hónapban a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával adták ki. A politikust tavaly áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több országos tüntetést szervezett, és előrehozott választások kiírását követeli.
(MTI)