Jan Emeryk Rosciszewski, Lengyelország franciaországi nagykövete az LCI tévécsatorna egyik műsorában azt mondta, az Ukrajnában zajló háború nem csak az oroszok és az ukránok közötti fegyveres konfliktus, hanem sokkal több annál.
Zoom
Fotó: Twitter
Szerinte az ukránok a szövetségesek segítségével, támogatásával "a Nyugat alapvető értékeiért és kultúrájáért harcolnak".
"Ha Ukrajna nehéz helyzetbe kerül, megnőnek a veszteségei, és előáll az a szituáció, hogy Ukrajna már nem tudja megvédeni magát és a függetlenségét, akkor nem lesz más választásunk, mint résztvevőként belépni a háborúba" – nyilatkozta a nagykövet.
Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója korábban azt mondta, hogy a lengyel vezetés elkezdett dolgozni Ukrajna de facto feldarabolásának forgatókönyvein. Szerinte Varsó meg van győződve arról, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kénytelen lesz támogatni ezt a tervet. Az orosz hírszerzés szerint Lengyelország nyugat-ukrajnai területek elfoglalására készül.
Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszélt arról korábban, hogy szerinte Lengyelországnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben. Az orosz elnök tavaly novemberben úgy fogalmazott, néhány ország, köztük Lengyelország még mindig nem mondott le arról, hogy bekebelezze Ukrajnát, és visszaszerezze a korábban elcsatolt területeket. Putyin akkor úgy fogalmazott: Varsóban arról beszélnek, hogy Ukrajnának vissza kellene adnia azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól, írja az Index.