Nyilatkozatot fogadott el a Szovjetunió népei ellen a második világháború idején Németország által elkövetett "népirtásról" szerdai ülésén az orosz parlament, az Állami Duma.
Az ENSZ Alapokmányára, a Nürnbergi Bíróság alapító okiratára és ítéleteire, a népirtás megelőzéséről szóló, 1948. december 9-i egyezményre, illetve a háborús és emberiesség elleni bűntettek elévülhetetlenségére vonatkozó, 1968. november 26-án elfogadott egyezményre hivatkozó nyilatkozat a Szovjetunió népei ellen elkövetett népirtásnak minősíti a "német megszállók és cinkosaik által a békés lakosság ellen elkövetett bűncselekményeket".
A dokumentumot a duma nemzetközi ügyekben illetékes bizottsága készítette elő. A nyilatkozat szerint az alsóház "elvi fontosságot tulajdonít" az 1941-1945-ös "Nagy Honvédő Háború idején a német hatóságok, a német fegyveres erők és cinkosaik, valamint a megszállt területek lakosainak soraiból kikerülő, a hitleri rezsimnek hűséget esküvő árulók által elkövetetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények jogi-igazságszolgáltatási értékelésének".
A dokumentum szerzői szerint az orosz bíróságok által az elmúlt években elfogadott ítéletek egyértelműen a Szovjetunió népességét alkotó nemzetiségi és etnikai csoportok elleni népirtásként minősítik a hitleristák bűntetteit. "Jelenleg, amikor a második világháború okai és eredményei történelmi és emlékezeti kutatások tárgyából geopolitikai szembenállás eszközeivé válnak, különösen szükség van ilyen ítéletekre. Ezek egyértelmű figyelmeztetések a politikai revansisták számára, akiknek nem váltak hasznára a múlt tanulságai" - olvasható a határozatban.
A határozatot kommentálva Vjacseszlav Vologyin, a duma elnöke megjegyezte, hogy a Szovjetunió több mint tizenhárom millió állampolgára esett áldozatául a "fasiszta német megszállásnak". Példaként említette a fehéroroszországi Hatiny falut, amelyet pontosan 80 éve, 1943. március 22-én pusztítottak el a német katonák.
(MTI nyomán)