Az országoknak nem szabadna alávetniük szuverenitásukat az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) - jelentette ki csütörtökön Elon Musk, a Twitter elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a WHO főigazgatója nyomban visszautasította a mikroblogportálon, nevének említése nélkül álhírterjesztéssel vádolva meg az amerikai multimilliárdost.
"Az országoknak nem szabadna alávetni magukat a WHO fennhatóságának" - írta Musk a 132 millió felhasználóval bíró közösségi portálon, a Malcolm Robert jobboldali ausztrál szenátor videójában elhangzottakra reagálva, aki bírálta az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetét.
"Az országok nem vetik alá a szuverenitásukat a @WHO-nak" - írta válaszában Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. A #PandemicAccord (világjárvány-szerződés) ezen nem változtat. A szerződés segíti majd az országokat a világjárványokkal szembeni hatásosabb védekezésben. Segíteni fog bennünket abban, hogy jobban meg tudjuk védeni az embereket, éljenek akár gazdag vagy szegény országban" - tette hozzá a 194 tagállamot tömörítő szervezet főigazgatója.
Röviddel később Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz visszatért a világegészségügy kérdéseiről tartott heti sajtótájékoztatója megnyitójára, amelyen rámutatott a megállapodásról a világhálón terjedő "hamis információkra".
"Az az állítás, hogy a szerződés értelmében hatáskört adnának át a WHO-nak, egyszerűen hamis. Ez 'fake news'" - mondta főigazgató. Biztosított arról, hogy "az országok saját maguk döntenek arról, hogy miről rendelkezzen a szerződés".
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz március elején közölte újságírókkal, hogy a WHO-tagállamoknak tárgyalniuk kellene a szerződéstervezetről, amelyben egyebek mellett szabályoznák az információk megosztásának és a védőoltásokhoz való hozzáférés tekintetében a gazdag és szegény országok között meglévő különbségnek a kérdését.
A szerződéstervezet gondolata azután merült fel, hogy a nemzetközi közösség - úgy az egyes államok, mint a WHO - kudarcot vallott a Covid-19-világjárvánnyal szemben, azzal a váddal szembesülve, hogy túl későn és kevés szolidaritással lépett fel.
(MTI)