Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője a korábbinál részletesebben beszélt arról a nagy ellentámadásról, amelyre az ukránok készülnek Bahmut térségében.
Zoom
Jevgenyij Prigozsin 2023. március 3-án (fotó: AFP)
A Wagner-vezér hétfőn már közzétett egy levelet, amelyben egy március végén–április elején várható ellentámadásról írt. Azóta Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők szárazföldi erőinek parancsnoka is arról beszélt, hogy Bahmutnál elfogyott az oroszok ereje, és ezt hamarosan kihasználják.
Prigozsin ezzel kapcsolatban most újabb részleteket árult el. A sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy az ukránok Bahmut térségében több mint 80 ezer katonát vontak össze, és ezen felül további 200 ezer katonából képeztek tartalékot.
„Az ukránok nagy mennyiségben kaptak különböző NATO-haditechnikát, különböző páncélozott járműveket és Leopard páncélosokat” – mondta Prigozsin. A zsoldosvezér azt mondta, hogy az ukrán erők egyrészt Bahmut, Belgorod, Szvatove és Kreminna irányában indíthatnak támadásokat.
Később arról is beszélt, hogy „Ukrajna demilitarizációja akkor fog megtörténni, amikor megsemmisítjük fegyverzetét, de legfőképp a teljes hadseregét. Egyelőre a demilitarizáció az ukrán hadsereg megsemmisítése szempontjából nem halad rosszul” – vélekedett Prigozsin.
A Bloomberg szerint elege van Ukrajnából a Wagnernek, Prigozsin cáfol
A Bloomberg úgy értesült, hogy az orosz oldalon harcoló Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin arra készül, hogy csökkenti az Ukrajnában harcoló fegyveresek számát.
A hírügynökség Prigozsinhoz közel álló forrásokból értesült erről. Mint írták, a döntés oka az lehet, hogy a Wagner-csoport nem kapott elég utánpótlást az orosz hadi vezetéstől, és nincs elég jelentkező sem, hogy a veszteségeiket pótolják (ennek szintén az az oka részben, hogy betiltották a börtönökben való toborzást).
A Bloomberg forrásai szerint Prigozsin azt tervezi, hogy ismét Afrikára összepontosít, amelynek több országában már régóta jelen vannak a Wagner zsoldosai.
„Prigozsin mindenkinek az útjában van. Egyedül a Putyinnal ápolt személyes kapcsolata az, ami megvédi, mivel ő még mindig hasznosnak találja őt – mondta erről Tatjana Sztanovaja politikai elemző a Bloombergnek.
A hírügynökség szerint az orosz zsoldosvezér konkrét lépéseket még nem tett. Hétfőn megjelent egy olyan felhívás a Wagnertől, amelyben újabb fegyvereseket toboroztak, de ott még az szerepelt, hogy Ukrajnába és Afrikába egyaránt keresnek embereket (és azt is jelezték, hogy az afrikai misszió kevésbé fontos).
A zsoldosvezér sajtószolgálata a Bloomberg hírére reagálva a Telegramon jelentetett meg egy közleményt. Mint írták, megkérdezték magát Prigozsint a Bloomberg cikkéről, aki azt válaszolta:
Nem tudom, hogy a Bloomberg pontosan mit közölt, de úgy fest, hogy jobban tudják, mire készülünk, mint én magam. Ameddig az országunknak szüksége van ránk, addig Ukrajna területén fogunk harcolni.
(MTI - Index nyomán)