Pekingben közölték hétfőn, hogy egy japán gyógyszeripari vállalat alkalmazottját kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették. Ezzel párhuzamosan a külügyi szóvivő azt is bejelentette, hogy az amerikai Mintz Group tevékenységét törvénysértésre hivatkozással felfüggesztették.
Az Astellas Pharma japán munkatársát "kémkedési tevékenységben való részvétellel" gyanúsítják - erősítette meg hétfői sajtótájékoztatóján Mao Ning kínai külügyi szóvivő.
Macuno Hirokazu japán kormányzati kabinetfőnök és szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy Japán pekingi nagykövetségét hivatalosan is tájékoztatták a történtekről.
Tokió követeli az ötvenes éveiben járó férfi mielőbbi szabadon engedését és a konzuli segítség megadásának lehetőségét. A japán kormány minden támogatást megad a férfinak - tájékoztatott Macuno.
Az Astellas Pharma már korábban hírt adott az őrizetbe vételről, de további részleteket a férfiről, nevéről, beosztásáról nem árult el.
A Kyodo japán hírügynökség szerint 2015 óta 16 japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában hírszerzési tevékenység, kémkedés gyanújával.
Mao Ning hétfőn azt is bejelentette, hogy az amerikai Mintz Group helyi működését "törvénytelen tevékenység folytatásának gyanúja" miatt felfüggesztették.
A Mintz Group korábban közölte, hogy mind az 5 helyi alkalmazottját őrizetbe vették egy március 20-i rajtaütés során. Hozzátették: készek együttműködni a kínai hatóságokkal az esetleges félreértések tisztázása érdekében.
A Mintz, amely 18 irodával rendelkezik szerte a világban, vállalati elemzési és átvilágítási szolgáltatásokat nyújt. Ázsiai tevékenységét a kínaiul kiválóan beszélő Randal Philips felügyeli, aki korábban közel 3 évtizeden át az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA alkalmazottja volt, és ennek vezető képviselőjeként dolgozott Kínában.