A portugál kormány a korábban bejelentett inflációellenes, családtámogatási intézkedések mellett 44 alapvető élelmiszer áfájának ideiglenes eltörlésével próbál küzdeni a magas infláció ellen - jelentette be António Costa kormányfő.
A hétfő esti bejelentés szerint 44 alapvető élelmiszert, egyebek mellett a kenyeret, tésztát, rizst, tehéntejet, tojást, joghurtot, sajtot, olajat, vajat, húst, halat terhelő áfát felfüggesztik, és így - egyelőre hat hónapra, de szükség esetén hosszabb időre is - áfamentessé teszik ezeket a termékeket. Az intézkedéscsomagot jóvá kell hagynia a parlamentnek, a legtöbb élelmiszer áfakulcsa 6 százalékos.
Portugáliában februárban immár a negyedik egymást követő hónapban lassult az éves infláció, az év második hónapjában 8,2 százalékra, 2022 májusa óta a legalacsonyabb szintre mérséklődött a fogyasztói árak emelkedésének üteme. Ugyanakkor gyorsult az élelmiszerek és alkoholmentes italok inflációja: a januári 20,6 százalékról 21,5 százalékra emelkedett februárban, ami a legmagasabb ráta 1985 májusa óta.
A hétfőn bemutatott 600 millió eurós intézkedéscsomag teljesülétől az árak mielőbbi stabilizálódását várják, a csomag részeként a gazdálkodók és állattenyésztők 140 millió eurós támogatásáról is döntenek.
Portugália kormánya múlt pénteken újabb 2,5 milliárd eurós intézkedéscsomagot jelentett be, hogy segítse az alacsony jövedelmű családokat a megugró infláció és a magas kamatlábak okozta megélhetési válságban. Fernando Medina pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a segélycsomag, amely mintegy egymillió család javát szolgálja, azután vált lehetővé, hogy a költségvetési hiány tavaly a vártnál nagyobb mértékben, 0,4 százalékra csökkent. A csomag része a hétfőn részletezett intézkedések mellett az alacsony jövedelmű háztartások további havi 30 eurós támogatása, plusz gyermekenként 15 euró, valamint több mint 740 ezer közalkalmazott további 1 százalékos béremelése, akiknek bére átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett január 1-jétől.
(MTI)