Több évtized után újra számba tervezik venni Svédország lakosságát a hatóságok annak érdekében, hogy képet kapjanak arról, hány ember tartózkodik illegálisan az ország területén - jelentette be csütörtökön a svéd pénzügyminiszter és a kormánykoalíciót kívülről támogató Svéd Demokraták elnöke közös sajtótájékoztatón.
Svédországban utoljára 1990-ben tartottak népszámlálást. A bejelentés szerint most sem az egész országra kiterjedő népszámlálást rendeznének, hanem az adóhatóságot tervezik ellátni a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy ellenőrzéseket és személyazonosításokat végezzenek a "kockázatos" kategóriába sorolt területeken. Ennek konkrét formáját a hatóságok határozzák majd meg.
A feljegyzések pontosításának célja az lenne, hogy felmérjék, mennyi és milyen nemzetiségű illegális bevándorló él az országban.
Jimmie Akesson, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták elnöke szerint az utóbbi évek felelőtlen migrációs politikája miatt elveszítették az ellenőrzést afelett, hogy kik és mennyien telepedhettek le az országban. Szerinte ez a végeredménye a tavaly őszig, nyolc éven át kormányzó szociáldemokraták bevándorlást támogató politikájának.
Elisabeth Svantesson pénzügyminiszter hangsúlyozta: az ország lakosságának pontos nyilvántartása jobb feltételeket teremt a kormány számára a bűnözés elleni küzdelemben.
Az Ulf Kristersson vezette konzervatív, hárompárti kormánykoalíció tavaly október óta van hivatalban, de a kulcsfontosságú parlamenti többséget a törvényhozásban csak a Svéd Demokratákkal kiegészülve tudja biztosítani.
A kormánykoalíció és a Svéd Demokraták átfogó együttműködésről állapodtak meg a migráció kezelésének kérdésében is. A Svéd Demokraták célja, hogy szigorítsák a bevándorlási politikát, Jimmie Akesson szerint paradigmaváltásra lenne szükség Svédországban a migráció ügyében.
(MTI)