Többen eltűntek, feltehetően a kalózok fogságába estek a legénység tagjai közül arról az olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajóról, amelyet a múlt héten támadtak meg fegyveresek a Guineai-öböl térségében - közölte pénteken a hajó tulajdonosa, a dán Monjasa tengerhajózási vállalat.
A libériai zászló alatt, 16 fős legénységgel közlekedő tankerhajót múlt szombaton rohanta le öt fegyveres a kongói Pointe-Noire kikötővárostól 260 kilométerre. A kalóztámadás után a hajónak nyoma veszett, de pár nappal később a francia haditengerészet megtalálta Sao Tomé és Príncipe partjainál - közölte a Monjasa.
Thorstein Andreasen, a cég szóvivője azt mondta, a kalózok elhagyták a hajót, és annak fedélzetéről több embert magukkal hurcoltak. A legénység egyes tagjait sikerült megmenteni, ők jól vannak és biztonságos környezetben, megfelelő orvosi ellátásban részesülnek - tette hozzá, de pontos számokat nem közölt.
A hajó rakománya nem sérült a támadás során.
Dániának világszerte jelentős érdekeltsége van a tengerhajózásban: a biztonságos hajózás előmozdítására a Guineai-öbölbe 2021-ben egy fregattot is kirendelt, amelyet azonban az ukrajnai háború tavaly februári kirobbanása után hazahívott.
A Guineai-öböl az elmúlt években a tengeri kalózkodás egyik központjává vált, az ENSZ Biztonsági Tanácsának közlése szerint azonban 2021 óta kevesebb kalóztámadást regisztráltak. Ez annak köszönhető, hogy az országos hatóságok más nemzetek haditengerészeteinek segítségével határozottabban felléptek a tengeri biztonság megőrzése érdekében.
(MTI)