Az áprilisi közfinanszírozási adatok szerint több mint hat évtizede nem mért szinten, száz százalék közvetlen közelében jár a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta. A legnagyobb kiadási tételek között szerepelt a múlt hónapban az államadósság rekordösszegű havi kamatterhe.
A brit statisztikai hivatal (ONS) kimutatta, hogy április végén a nettó államadósság-állomány 2536,9 milliárd font - 1096 trillió (1096-szor ezermilliárd) forint - volt. Ez 99,2 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg.
Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1962 márciusában volt ennél magasabb: akkor 99,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.
A közfinanszírozási szektor havi nettó piaci hiteligénye - az állami bankrészesedések finanszírozási igénye nélkül - a múlt hónapban 25,6 milliárd font volt, 11,9 milliárd fonttal több, mint a tavaly azonos hónapban.
A brit statisztikai hivatal keddi kimutatása szerint a friss közfinanszírozási adatokon belül különösen kirívó volt a brit államadósság áprilisi kamatterhe, amely elérte a 9,8 milliárd fontot. Ez 3,1 milliárd fonttal haladta meg a brit szuverén adósságállomány tavaly áprilisi kamatterhét, és a legmagasabb áprilisi kamatfizetési kötelezettség volt azóta, hogy ezt a havi adatsort az ONS a jelenlegi módszertan alapján 1997-ben rendszeresen közölni kezdte.
A hitelminősítők mindazonáltal derűlátó módon ítélik meg a brit közfinanszírozási folyamatokat. Ennek jeleként áprilisban stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló negatívról Nagy-Britannia "AA/A-1 plusz" szintű államadós-osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. Az S&P elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy korábbi várakozásaihoz képest enyhültek a brit közfinanszírozást terhelő kockázatok.
A hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-arányos brit államadósság-ráta lassú csökkenésnek indul, és 2026-ig 96 százalékra süllyed. A cég a 2023-2025 közötti időszakra évente átlagosan 3,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár Nagy-Britanniában az előző, tavaly szeptemberi előrejelzésében szereplő 5,5 százalék helyett.
A brit államháztartási hiány a 2020-2021-es pénzügyi évben 15 százalékon - 75 éve nem mért szinten - tetőzött, elsősorban a koronavírus-járvány megfékezésével járó kiadások miatt. A hazai össztermékhez mért deficit az idén márciusban véget ért 2022-2023-as pénzügyi évben 5,4 százalék volt.
(MTI)