Kilenc hónappal a tíz halálos áldozatot követelő, tavaly augusztusi észak-mexikói bányabaleset után a mexikói ügyészség letartóztatta a szénbánya többségi tulajdonosát - közölte az ügyészség helyi idő szerint csütörtökön.
A hatóságok május 18-án tartóztatták le Luis Garcíát Nuevo León államban - derül ki a közleményből.
Az El Pinabete szénbányában történt tragédia ügyében korábban már őrizetbe vették Cristian Solís igazgatót, akit azzal vádolnak, hogy illegálisan működtette a bányát.
A mexikói munkaügyi minisztérium szerint a tavaly januárban megnyitott bányában korábban nem volt probléma a biztonsággal. A szerencsétlenség tavaly augusztusban történt: a bánya három kútja megtelt vízzel, amitől a vágat egyik belső fala beomlott, és elárasztotta a tárnát, ahol több tízméteres mélységben bányászok tartózkodtak. Öten még időben ki tudtak menekülni, tízen azonban lent rekedtek. A tárnába beáramló vizet napokon át próbálták kiszivattyúzni, de sikertelenül, a bányászokat nem tudták megmenteni.
A mélységben rekedt vájárok holttestét azóta sem sikerült a felszínre hozni.
Nem ez volt az első bányakatasztrófa Coahuila állam történelmében. Az egyik legsúlyosabb szerencsétlenség is ott történt 2006-ban: akkor egy sújtólégrobbanásban 65-en vesztették életüket, és csak két holttestet sikerült a felszínre hozni.
(MTI)