Régebbi típusú, Leopard 1 harckocsik exportálását indítványozta a svájci állami kézben lévő RUAG fegyveripari konszern csütörtökön, ám a harckocsik a megállapodás értelmében végső soron várhatóan Ukrajnában kötnének ki, ezzel megbolygatva Svájc semlegességét.
A kormány gazdasági államtitkársága (SECO) csütörtökön megerősítette, hogy a RUAG benyújtotta kérvényét a harckocsik külföldi eladására.
A 96 darab Leopard 1-t a RUAG még évekkel ezelőtt vásárolta meg Olaszországtól, hogy alkatrészként használják, vagy előbb-utóbb eladják őket valamely más országnak. A használaton kívüli páncélos járművek jelenleg is Olaszországban vannak.
A megállapodás értelmében a RUAG a német Rheinmetall fegyvergyártó cégnek adná el a járműveket, amely aztán Kijevnek szánná őket.
A RUAG nem hivatalos úton még márciusban számolt be a SECO-nak üzleti szándékáról, ám az államtitkárság, akárcsak márciusban, ezúttal is jelezte, hogy várhatóan el fogja utasítani a kérelmet: Svájc ugyanis ragaszkodik semlegességéhez, ebből kifolyólag pedig megtiltja a svájci fegyverek konflitkuszónába szállítását.
"Hivatalos döntést várunk a SECO-tól, hogy alaposabban fel tudjuk mérni az üzleti lehetőségeinket"- mondta Kirsten Hammerich, a RUAG szóvivője.
Svájc nemrégiben akadályozta meg, hogy Németország svájci gyártású harckocsi-lőszereket küldjön Ukrajnába. Berlin évekkel korábban vásárolta meg a lőszereket, a svájci exportokról szóló szerződések azonban minden esetben megadják a jogot Svájcnak, hogy megakadályozza az általa gyártott hadiipari termékek újraeladását.
(MTI)