Ciprus információs kampányt indít az utóbbi időben intenzívebbé vált illegális bevándorlás megfékezésére - közölte kedden Konsztantinosz Joannu, a szigetország belügyminisztere.
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint Ciprus lakosságarányosan a legtöbb menedékkérőt fogadta az Európai Unió tagállamai közül az utóbbi hat évben. 2022-es adatok szerint kétszer annyit, mint a második helyezett Ausztria.
Ciprus ráadásul nem tagja a belső uniós határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, így az illegális bevándorlók gyakran a szigeten ragadnak.
"Embercsempészek hamisan úgy állítják be Ciprust, mint egy állomást az Európába vezető úton, fittyet hányva arra a tényre, hogy egy szigetről van szó" - hangsúlyozta Joannu.
A Let's Talk Truth About Cyprus nevű, valós tényeket bemutató közösségimédia-kampány kifejezetten a Szaharától délre található országokat célozza azzal az információval, hogy az onnan származó menedékkérők 96 százalékát elutasítják, és aki ennek hatálya alá kerül, azt öt évre kitilthatják az EU-ból.
Joannu már korábban is hangsúlyozta, hogy a Ciprus görögök lakta részére érkező migránsok mintegy 95 százaléka Törökország felől jön. A legtöbb menedékkérőt embercsempészek juttatják el Törökországból a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság területére, ahonnan a szigetet két részre osztó demilitarizált övezet kevésbé ellenőrzött részein jutnak be a Ciprusi Köztársaság és ezzel az Európai Unió területére. Más menedékkérők magánegyetemek által kiállított diákvízumokkal érik el a sziget török részét, de ugyanazon az útvonalon jutnak az EU területére.
Joannu közölte, hogy a ciprusi hatóságok nemrég növelték a határőrök létszámát, valamint további forrásokat irányítottak a menedékkérelmek feldolgozására. Hozzátette, hogy egy migrációsügyi minisztérium felállítását tervezik az illegális bevándorlás kérdésének hatékonyabb kezelése érdekében.
(MTI)