Kivégeztek az egyesült államokbeli Missouri államban helyi idő szerint kedd este egy 42 éves férfit, aki még tizenévesen ölt meg két embert - írta a BBC szerdán.
Michael Tisiust méreginjekcióval végezték ki annak ellenére, hogy az ügyében több mint 10 évvel ezelőtt ítéletet mondó esküdtszék több egykori tagja is kérvényt nyújtott be büntetése enyhítése érdekében.
Zoom
Fotó: Fox2now
A férfi 2000-ben, 19 éves korában a Randolph megyei börtönből akarta kiszabadítani egy korábbi cellatársát. A börtönben lelőtt két fegyvertelen seriffhelyettest, de végül a szabadítási akció kudarcba fulladt, és elmenekült a helyszínről. Másnap tettestársával együtt elfogták, és 2010-ben halálra ítélték.
Ügyvédjei azzal érveltek, hogy mivel nagyon fiatalon követte el tettét, és mentális betegségben is szenved, esetében el kellene tekinteni a halálbüntetést végrehajtásától. Bár az ügyében döntést hozó 12 esküdt még egyhangúlag a halálbüntetést ajánlotta 2010-ben, azóta az esküdtek közül hatan tettek eskü alatti írásbeli nyilatkozatot, amelyben jelezték, hogy most már az életfogytiglani börtönbüntetésre szavaznának.
Mike Parson, Missouri kormányzója elutasította a férfi kegyelmi kérvényét. Tisius volt a 12. elítélt idén, akit kivégeztek az Egyesült Államokban.
(MTI)