A román kormány szándéknyilatkozatot fogadott el csütörtöki ülésén a pedagógusok társadalmi megbecsülésének és bérezésének javításáról, annak reményében, hogy a kötelezettségvállalással rá tudja venni a május 22. óta sztrájkoló oktatási dolgozókat a munka felvételére.
A memorandum leszögezi: az új közalkalmazotti bértörvényben a kezdő tanárok, illetve egyetemi asszisztensek bérét a 2023-as társadalombiztosítási költségvetésnél alkalmazott országos átlagbér szintjére emelik, továbbá a tanügyi alkalmazottak a pihenőszabadság idején megkapják a - bérpótlékokkal kiegészített - jövedelmük átlagát. A dokumentum szerint a munkaügyi minisztérium prioritással fogja kezelni az oktatási szakszervezetekkel az új közalkalmazotti bértábláról folytatandó társadalmi párbeszédet.
Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen rámutatott: ez egy olyan politikai kötelezettségvállalás, amelyet koalíciós partnerével, a kormányfői tisztség várományosával, Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnökkel közösen tesznek a pedagógustársadalom előtt. Ciuca ugyanakkor újabb felhívást intézett a sztrájkolókhoz, hogy vegyék fel a munkát, mert a közoktatás megbénítása nemcsak a kormány és a szakszervezetek kapcsolatáról szól, hanem a több millió diákról, közöttük az érettségire készülő több százezer végzősről.
Ligia Deca oktatási miniszter a kormányinfón bejelentette: a pedagógussztrájk miatt nem lehet hétfőn megkezdeni az érettségi szóbeli vizsgáit, ezért rendeletet írt alá átütemezésükről. Egyelőre kétnapos halasztásról döntött: az érettségi a tárcavezető reményei szerint szerdán megkezdődhet, az írásbeli vizsgák menetrendjén pedig nem változtatnak.
Deca újságírói felvetésre reagálva azt mondta: nem merült fel, hogy a bíróságtól kérjék a sztrájk betiltását, a kormánynak az a célja, hogy a tanárok saját meggyőződésükből térjenek vissza az osztálytermekbe, mert látják, hogy meg fogják kapni azt a megbecsülést, amelyet megérdemelnek.
A csütörtökön elfogadott memorandum egyébként hosszan taglalja azt is, hogy a bukaresti kormány több lépcsőben emelte az ágazatban alkalmazottak bérét az utóbbi két évben. Ezek között felidézi, hogy - a sztrájk idején - a kormány a kisegítő személyzet bértábláját is felhozta a hatályos bértörvény által előírt maximális szintre, és a pedagógusoknak havi 1000 lej (74 500 forint), a kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi rendeletet fogadott el.
A dokumentum szerint Románia az országos helyreállítási tervben (PNRR) több mint egymilliárd eurót fordít 5846 iskola bútorzatának és számítástechnikai eszközeinek felújítására, 117 millió eurót 1120 iskola laboratóriumainak korszerűsítésére, 225 millió eurót új iskolák építésére vagy a meglévő épületetek felújításra, továbbá 250 millió eurót különítettek el 3200 elektromos iskolabusz beszerzésére.
A bukaresti kormány csütörtökön a szintén lázongó egészségügyi és rendvédelmi szakszervezetek nyomására elfogadott egy sürgősségi rendeletet is, amely június elsejétől kezdődően bevezeti a 2017 óta hatályos bértörvényben előírt, de rendre elnapolt béremeléseket, így az egészségügyi, rendvédelmi és nemzetbiztonsági alkalmazottak bére, illetve a katonák és csendőrök zsoldja is eléri majd azt a maximális szintet, amelyet 2022-re irányzott elő számukra a hat éve megszavazott törvény.
(MTI)