A Wagner vezére szerint megtámadta fegyvereseit az orosz hadsereg. Prigozsin arra szólította fel az oroszokat, hogy álljanak melléje, mert „helyreállítja az igazságot” Oroszországban. Az orosz védelmi minisztérium szerint viszont Prigozsin hazudik – írja a Mandiner.
Péntek késő este rendkívüli hírek érkeznek Oroszországból.
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője szerint az orosz állami hadsereg megtámadta a Wagner egyik táborát. E kijelentéseket egyrészt a nyugati média, másrészt az orosz állami média is közölte.
Zoom
Állításai szerint az orosz hadsereg rakétatámadást intézett a Wagner tábora ellen, és ezt igazolandó Prigozsin videót is közölt, mondván, a támadás következményei láthatók rajta.
„Rakétatámadás érte a Wagner csoport táborát. Sok áldozat van. A szemtanú harcosok szerint hátulról érkezett a támadás, vagyis az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának csapatai által.” A Meduza hírportál által idézett Prigozsin szerint hatalmas számban haltak meg a Wagner fegyveresei, így seregének döntést kell hoznia, hogyan reagáljanak „erre az atrocitásra”.
„Mélységesen elárultak minket, és meg akartak minket fosztani az otthonaink megvédésétől. Készek voltunk kompromisszumra a Védelmi Minisztériummal, letenni a fegyvereinket, és találni egy megoldást, hogy miként tudjuk tovább védeni a hazánkat. De a csőcselék nem tudott lenyugodni. Ma, azt látva, hogy nem vagyunk megtörve, úgy döntöttek, hogy rakétával támadnak a táborainkra.”
Sojgu védelmi miniszterről azt nyilatkozta: „Ez a lény meg lesz állítva”.
Az állami hadsereget és vezetését régóta nyíltan és kemény szavakkal kritizáló Prigozsin a Meduza hírportál szerint az orosz népnek is üzent, miszerint „helyreállítja az igazságot”.
A Medusa szerint Prigozsin arról beszélt:
„Huszonötezren vagyunk, és a végére járunk a törvénytelenségnek az országban. Huszonötezren várnak taktikai tartalékban, miközben a stratégiai tartalék az egész hadsereg és az egész ország. Mindenki csatlakozzon hozzánk, aki akar. Véget kell vetnünk ennek a szégyennek” – közölte Prigozsin a Telegramon.
Korábban Prigozsin arról beszélt, hogy helyreállítja az igazságot a hadseregben és Oroszországban, és felszólította az oroszokat, hogy „ne álljanak ellen”.
Kijelentette:
„Bárkit, aki ellenáll, fenyegetésként fogunk értelmezni – és azonnal elpusztítjuk.
Beleértve bármilyen akadályt az utunkon. Mindenkit arra kérek, hogy maradjon nyugodt, ne üljön fel a provokációknak, és maradjanak otthon. Azt tanácsolom, ne menjenek ki az utunkba.”
A zsoldosvezér az orosz nép elleni szándékos népirtással, oroszok tízezreinek legyilkolásával és orosz területek Ukrajna kezére játszásával vádolja meg a hadsereget vezető Sojgu–Geraszimov párost.
Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint ugyanakkor Prigozsin hazudik, nem történt incidens, szerintük ez egy provokáció.
Fotók tanúsága szerint a Kelet-Ukrajnához közeli Rosztovban az orosz fegyveres erők kivonultak az utcákra.
Zoom
Fotó: Twitter
Az állami média eközben azt az üzenetet közvetíti, hogy minden rendben van, a közmédia szerint Putyint informálták, és az emberek bízzanak az elnökben.
A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt közölte: Vlagyimir Putyin elnök tudatában van annak, hogy a Prigozsin lényegében puccsot hirdetett az orosz hadsereg ellen, és Peszkov állítása szerint minden szükséges intézkedést megtesznek.
Újabb fejleményként a TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte: fegyveres lázadásra való felbujtás miatt büntetőeljárás indul. 
  
 
Már a korábbi videója sem volt túl baráti
Az orosz védelmi minisztert hibáztatja a harctéri problémák miatt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-magánhadsereg tulajdonosa. Az oligarchának eddig sem volt felhőtlen a viszonya Szergej Sojgu miniszterrel, de legújabb megnyilvánulásában még szigorúbban nyilatkozott róla – írja az Euronews .
Prigozsin a Telegramra töltött fel egy videót, melyben először a kelet-ukrajnai háború 2014 és 2022 közötti szakaszáról beszélt. Szerinte akkor mindkét fél vitt be csapásokat, a harcok néha intenzívebbé váltak, máskor nyugodtabbá.
2022. február 24-én, az orosz agresszió megindulásának napján viszont semmi különleges nem történt Prigozsin szerint. A milliárdos azt állította, hogy az ukrán agresszió vádját csupán Sojgu miniszter találta ki, hogy meggyőzze Vlagyimir Putyin orosz elnököt és a közvéleményt a háború megindításának szükségességéről.
Prigozsin szerint ezt amiatt csinálta Sojgu, mert háborús hőssé akart válni. Az agressziót nem Ukrajna demilitarizálása vagy nácitlanítása miatt akarta elindítani, csupán saját hírnevének öregbítése miatt.
A videóban az orosz oligarchákat is kritizálta Prigozsin. Szerinte a gyakorlatban ők irányítják jelenleg Oroszországot.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a videónak milyen következményei lesznek Prigozsin számára. Habár Putyint nem kritizálta, az elnökre nem biztos, hogy jó fényt vet Prigozsin azon állítása, miszerint a védelmi minisztere meg tudta téveszteni Putyint.
Prigozsin a "bűzös katonaelit" pusztulását reméli a Moszkva elleni dróntámadásoktól
Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a videó csupán a Kreml kommunikációs trükkje, mellyel Putyintól akarják minél távolabb helyezni a harctéri sikertelenségek miatti felelősséget.
Szombati frissítések: Prigozsin már Rosztovban van
Videófelvétel tanúsága szerint Prigozsin már Oroszország déli katonai főhadiszállásán, a Rosztov-on-Donban (ez a város angol neve, magyarul az orosz Rosztov-na-Donu elnevezést szokás használni – a szerk.) van – írta meg a BBC nyomán a Mandiner. A videóban Putyin volt séfje kijelenti, hogy csapatai blokád alá veszik a várost, s Moszkvába vonulnak, hacsak Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok nem jön el hozzájuk.
Zoom
Prigozsin Rosztovban (videókép: Telegram)
A felvételen két tábornok között látható Prigozsin, akik közül az egyik Vlagyimir Alekszejev hadsereg altábornagy, aki korábban egy videóban a Wagner-főnököt lemondásra szólította fel.
Mi történik Dél-Oroszországban?
Amit eddig lehet tudni az orosz eseményekről: a Wagner-csapatok tankokkal vettek körül egy kormányépületet Rosztovban, míg Moszkvában terrorellenes intézkedéseket vezettek be. A fővárosban (többek között) páncélozott járműveket is láttak az utcákon.
Zoom
Wagner-egységek a dél-orosz nagyváros utcáin (fotók: Reuters)
Mindeközben lezárták a Moszkvát és Rosztovot összekötő autópályát a lipecki és a voronyezsi régió határában.
Zoom
Mindez azután történt, hogy az oroszok fegyveres lázadással vádolták meg Prigozsint, mivel az azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy halálos rakétacsapást mért a Wagner-csapatokra Ukrajnában, amit a védelmi minisztérium tagad. Ezért megfogadta, hogy „végigmegy” és megdönti az orosz katonai vezetést, de tagadta, hogy puccsot hajtana végre.
Zoom
A nyilvános rendezvényeknek lőttek Rosztovban
A rosztovi polgármester, Vaszilij Golubev arról ír a Telegramon, hogy minden hétvégére tervezett nyilvános rendezvényt lemondtak Rosztovban, vette észre a Telex.
Emellett azt is írja, a városi közlekedés működik, de a városközpontban vannak elterelések. Az elővárosi vasúti közlekedés is rendben működik.
Bővebben az FSZB-közlemény: Prigozsin a fasiszták ellen harcoló orosz katonákat támadja
Nem sokáig váratott magára Moszkva válasza, miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-magánhadsereg tulajdonosa pénteken élesen bírálta az orosz védelmi minisztert a harctéri problémák miatt – írja a 24.
„Jevgenyij Prigozsinnak a kijelentései és tettei valójában egy fegyveres polgári konfliktus elindítására szólítanak fel” – jelentette be az orosz FSZB PR-központja a TASSZ tudósítása szerint.
Prigozsin kijelentései és tettei valójában a fasiszta ukrán erők ellen harcoló orosz katonákat támadják
– fogalmaztak az orosz védelmi minisztérium közleményében. Hozzátették: minden olyan információ, amelyet Prigozsin nevében a közösségi oldalakon terjesztettek azokról a rakéta- és bombatámadásokról, amelyeket az orosz védelmi minisztérium állítólag a Wagner csoport egységei ellen intézett, valótlanok és provokációnak tekinthetők.
Ezen kívül felszólították a Wagner harcosait, hogy tagadják meg Prigozsin parancsainak végrehajtását, és segítsék az elfogását.
Felszólítjuk a Wagner harcosait, hogy ne kövessenek el jóvátehetetlen hibákat, hagyjanak fel minden erőszakos akcióval az orosz nép ellen, ne hajtsák végre Prigozsin áruló parancsait, és tegyenek intézkedéseket az őrizetbe vételére
– olvasható a közleményben. „A helyzet súlyossága és a konfrontáció eszkalációjának veszélye miatt az FSZB büntetőeljárást indított Jevgenyij Prigozsin fegyveres lázadásra való felhívása miatt” – tették hozzá.
Putyin hamarosan megszólal
Vlagyimir Putyin hamarosan beszélni fog, jelentette be a szóvivője, Dimitrij Peszkov a TASZSZ szerint – írja a Telex.
Újabb városokban törölték a nyilvános eseményeket
Voronyezsben szintén töröltek minden nyilvános rendezvényt. A Telegramon a helyi kormányzó, Alekszandr Guszev azt írta, a helyzet stabil, és mindenkit nyugalomra intett, vette észre a zsidó lap.
Voronyezs úgy félúton van Rosztov és Moszkva között.
Rosztov és Voronyezs után Lipeck is törölte a nyilvános rendezvényeit. Lipeck Voronyezs felett, Moszkva irányában található.
Orosz tábornok: kérlek állj meg, egy vérből valók vagyunk!
Az orosz védelmi minisztérium szerint a különleges katonai műveleti területen működő orosz közös erők orosz parancsnok-helyettese, Szergej Szurovikin felszólította a Wagner csoport vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint, hogy teljesítse Vlagyimir Putyin elnök parancsát, és minden kérdést békés úton oldjon meg – írja a 24.
Arra kérlek, állj meg. Az ellenség arra vár, hogy a belpolitikai feszültség eszkalálódjon. Nem szabad az ellenség javára játszani ebben a nehéz időben. Mielőtt még nem késő, alá kell vetned magad a nemzeti akaratnak és rendnek. Állítsátok meg a konvojokat, vigyétek vissza őket az állandó bevetési helyeikre, és békésen oldjatok meg minden kérdést
– fogalmazott Szurovikin a TASSZ tudósítása szerint. Hozzátette, „Nehéz utat jártunk be együtt, együtt harcoltunk, kockáztattunk, veszteségeket szenvedtünk, együtt nyertünk. Egy vérből valók vagyunk, harcosok vagyunk.”
Itt a mIniszterhelyettessel közös videó
Néhány órával ezelőtt felkerült a Twitterre egy videó, amelyen Jevgenyij Prigozsin találkozik Yunus-Bek Jevkurov orosz védelmi miniszter-helyettessel – írja a 24.
 
A felvételt közzétevő BBC nem tudta ellenőrizni a videó hitelességét, valamint azt sem, hogy a felvétel mikor készült, de a videóban azt állítják, hogy Prigozsin leült tárgyalni Jevkurovval és Vlagyimir Sztepanovics Alekszejevvel, az orosz katonai hírszerző szolgálat helyettes főnökével. Prigozsin ekkor találkozót követelt Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökkel és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel. A videó állítólag Oroszország déli katonai főhadiszállásán, a Don melletti Rosztovban készült.
Putyin: megbüntetik az árulókat
A korábban ígérteknek megfelelően az elmúlt órák fejleményeire reagálva Vlagyimir Putyin elkezdte a televíziós beszédét az orosz nemzethez. Elsőként leszögezte, az orosz nép az életéért és a biztonságáért harcol, és Oroszországnak szüksége van arra, hogy minden erejét egyesítse – írja a 24.
Zoom
Putyinra ráéghet a szakácsa (fotó: Misha Japaridze / Pool / AP)
Amivel most szembenézünk, az árulás. Személyes érdekek vezettek hazánk elárulásához és fegyveres erőink harcához
– fogalmazott az orosz elnök. Közölte, hogy mindazokat, akik a hazaárulás útjára léptek, megbüntetik és felelősségre vonják. „A fegyveres erők megkapták a szükséges parancsokat. Azokat, akiket bevontak a fegyveres lázadásba, felszólítom, hogy hagyják abba bűnözői tevékenységüket” – mondta Putyin.
Kijelentette: mindent meg fog tenni Oroszország védelmében, egyúttal „határozott lépéseket” helyezett kilátásba a helyzet stabilizálása érdekében a Don menti Rosztovban. Mint fogalmazott:
bármilyen belső zűrzavar halálos fenyegetést jelent államiságunkra, nemzetünkre. Csapást jelent Oroszország népére, a hazánk védelmében tett cselekedeteinkre. Egy ilyen fenyegetés súlyos válaszlépést követel tőlünk.
A Fehér Ház követi a helyzetet, az orosz tőzsdemutató gyengült
Adam Hodge, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője bejelentette, hogy a Fehér Ház "követi a helyzetet" Oroszországban, és hogy Joe Biden elnököt tájékoztatták a fejleményekről. Adam Hodge hozzátette: "Követjük a helyzetet, és a fejlemények kapcsán konzultálunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel" – írja az MTI.
Jevgenyij Prigozsin pénteki fenyegető kijelentéseire csaknem 3 százalékkal gyengült az orosz tőzsdemutató. Különösen az energiaipari és a banki papírok árfolyama esett.
Razziát tartottak a Wagner szentpétervári irodájában
Orosz bűnüldöző szervek razziát tartottak a Wagner csoport szentpétervári irodájában – jelentette a BBC a Fontanka helyi hírügynökségre hivatkozva. A helyi Wagner-iroda közlése szerint „rendfenntartók hatoltak be a PMC Wagner Központba a szentpétervári Zolnaja utcában.”
Két autóbusz érkezett az épülethez rohamrendőrökkel és nemzetőrökkel, valamint civilruhás hatósági emberekkel. A Fontanka azt is közölte, hogy „maszkos, automata fegyverekkel felszerelt embereket” telepítettek a szentpétervári Blagovescsenszkij híd közelébe, ahol egy olyan szálloda és egy étterem is található, amelyek Jevgenyij Prigozsinhoz, a Wagner csoport főnökéhez köthetők.
(24)
Már Voronyesz is a Wagneré
A BBC 10 óra körül egy friss jelentést kapott az Egyesült Királyság védelmi minisztériumától, amelyben az áll, hogy egyes Wagner-egységek „Voronyezs megyén keresztül észak felé haladnak, és szinte biztosan Moszkvába akarnak jutni.”
Voronyezs félúton fekszik Moszkva és a Don menti Rosztov között, utóbbit a Wagner zsoldoscsapat – saját állítása szerint – már ellenőrzése alatt tartja. A brit minisztérium közleménye úgy fogalmaz: a Wagner „szinte bizonyosan” elfoglalta a Don menti Rosztov kulcsfontosságú helyszíneit. A brit védelmi tárca értékelése szerint Prigozsin és Moszkva viszálya mostanra „egyértelmű katonai összetűzéssé” fajult, és azt írják, hogy a Wager csoport erői
legalább két helyen átkeltek a megszállt Ukrajnából Oroszországba.
A jelentés szerint egyes orosz csapatok „valószínűleg passzívak maradtak, és engedelmeskedtek a Wagnernek. Az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők és különösen az orosz nemzeti gárda hűsége kulcsfontosságú lesz a válság alakulásában.”
(24 nyomán)
Készen állnak a halálra
Újabb hangüzenetben ezt közölte a Prigozsin a Telegram-csatornáján a BBC szerint:
Mindannyian készen állunk a halálra. Mind a 25 ezren, és aztán még 25 ezren, az orosz népért.
Orosz helikoptereket is lelőhettek
Megjelent egy videó a Telegramon Prigozsin és Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettes rosztovi egyeztetéséről. Ezen Prigozsin egyebek mellett arról beszél, hogy a Wagner-csoport három katonai helikoptert is lelőtt, akik szerinte „civil célpontokat támadtak”. Később egy katonai blogger, aki állítólag az orosz légierőnél szolgál, megerősítette a hírt a Telegramon. Szerinte két Mi-8MTPR és egy Mi-35 helikoptert lőttek le - írja a Mediazona nyomán a Telex.
Újabb rendezvénytörtlések, terrorellenes intézkedések
A Voronyezs és Moszkva között félúton fekvő Tula városában is törölték a nyilvános rendezvényeket, írja a TASZSZ nyomán a Telex. Korábban a Moszkva irányába vonuló Wagner-katonák hírére több városban is hasonlóan döntöttek a katonák feltételezett útvonala mentén.
Néhány órával azután, hogy Moszkvában különleges terrorellenes biztonsági intézkedéseket vezettek be, az orosz Terrorellenes Tanács kiterjesztette az intézkedéseket a teljes moszkvai régióra és a voronyezsi régióra is. Ezzel kiterjesztett jogköröket adtak a hatóságoknak: belenézhetnek magánbeszélgetésekbe és lelőhetik az internetet is.
A terrorellenes hadműveleti rendszer bevezetése miatt egy héttel elhalasztották a diplomaosztó ünnepségeket, és az iskolai ballagásokat is a moszkvai Gorkij parkban. A rendezvények jövő szombaton, július 1-én ugyanebben az időben lesznek megtartva.
Párizs és Berlin figyel, az EB orosz belügynek tekinti az eseményeket
Több más országhoz hasonlóan Franciaország és Németország is jelezte, hogy sorosan figyelemmel követik az oroszországi eseményeket. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az Európai Unió belső ügynek tekinti azt, ami Oroszországban történik.
Olaf Scholz német kancellár kormánya szorosan figyeli az oroszországi helyzetet - közölte szombaton a német kormány sajtóirodájának szóvivője.
A francia elnöki palota közleménye szerint Emmanuel Macron francia elnök figyelemmel kíséri az oroszországi eseményeket és hogy Franciaország továbbra is Ukrajna támogatására összpontosít.
A TASZSZ idézte az Európai Bizottság szóvivőjét, aki szombaton újságíróknak azt mondta, hogy "az Európai Unió Oroszország belügyének tekinti a mostani eseményeket" és követik a helyzetet.
(MTI)
Nemkívánatossá váltak a wagneres plakátok
Nemcsak Vlagyimir Putyin reagált gyorsan a Wagner csoport vezetője által meghirdetett lázadásra: Oroszországban szinte azonnal nekiláttak azoknak az óriásplakátoknak az eltávolításához, amelyek az orosz fiatalokat próbálják megszólítani, és arra buzdítani, hogy csatlakozzanak a Wagner csoporthoz. Az alábbi Twitter-bejegyzésben épp egy plakátleszedés látható:
 
 
(24)
Német külügy: kerülni kell Rosztovot és Moszkva belvárosát
A moszkvai belváros elkerülésére szólította fel a német állampolgárokat szombaton a német szövetségi kormány.
A külügyminisztérium az Oroszországról szóló frissített utazási tájékoztatójában kiemelte, hogy az "aktuális események" miatt kerülendő az Ukrajnával határos valamennyi közigazgatási terület, "különösen Rosztov város és környéke", Moszkvában pedig távol kell maradni a kormányzati és katonai létesítménytől, és "további értesítésig" a főváros központi térségét is el kell kerülni.
Hozzátették, hogy a biztonsági szervek utasításait mindenképpen be kell tartani.
Mint írták, a tárca eltanácsolja a német állampolgárokat Oroszország meglátogatásától. Kiemelték, hogy a német állampolgárokat és a német-orosz kettős állampolgárokat is fenyegeti az önkényes letartóztatás veszélye.
A Wagner magánhadsereg Rosztovot és más településeket érintő műveleteivel kapcsolatban a kormány sajtószolgálata ugyancsak szombaton közölte, hogy szorosan nyomon követik az eseményeket.
(MTI)
Lezárják a Rosztov–Moszkva autópályát
Figyelmeztetést adott ki az orosz autópályákat üzemeltető Avtodor cég a Telegramon, melyben azt tanácsolják az autósoknak, hogy kerüljék el a dél-oroszországi M4-es autópályát, mivel azon bármikor megjelenhetnek a Wagner csoport konvojai – írja a CNN.
Az M4 -es autópálya Rosztovtól északra Voronyezsen keresztül tart Moszkvába. Mint korábban megírtuk, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szombaton azt állította, hogy átvette az irányítást a legfontosabb rosztovi és voronyezsi katonai létesítmények felett, egyúttal ígéretet tett arra, hogy Moszkvába teszi át a székhelyét, amennyiben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok nem hajlandók találkozni vele.
Korábban a TASZSZ állami orosz hírügynökség arról számolt be, hogy az M4-es autópályán a Don menti Rosztovból Moszkva irányába induló magángépjárműveket már vissza is fordítják a város felé.
(24)
A lengyelek egyeztetnek a szövetségesekkel
A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is - közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren.
A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést. "Folyamatosan nyomon követjük a keleti határainkon túli fejleményeket" - írta meg Andrzej Duda.
Az elnökkel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren megírta: az államfő és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel.
"Az illetékes lengyel szolgálatok a szövetségesekkel együtt folyamatosan figyelik az oroszországi helyzetet" - írta a kormányszóvivő.
A varsói vezetés az egyeztetésekkel arra reagált, hogy szombatra virradóra Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnával szemben vívott háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy az a táborai elleni támadást rendelt el. Prigozsin szerint a Wagner-harcosok bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben.
Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszországi Föderáció részét képező Kalinyingrádi területtel.
(MTI)
Prigozsin: "mi vagyunk a valódi hazafiak"
Az elnök súlyosan tévedett az anyaország elárulásával kapcsolatban
– így reagált a Telegramon Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője Vlagyimir Putyin délelőtti televíziós beszédére, amit a Meduza szemlézett. Az orosz elnök hazaárulással vádolta meg Prigozsint, mire a zsoldosvezér azt mondta: „Hazafiak vagyunk, a szülőföldünkért harcoltunk és harcolunk. És senki sem fogja feladni magát közülünk az elnök, az FSZB vagy bárki más kérésére. Mert nem akarjuk, hogy az ország korrupcióban, csalásban és bürokráciában éljen tovább.”
Prigozsin megismételte a legfőbb kritikáit, amelyek arra késztették, hogy a Wagner csoport fellázadjon az orosz hadsereg vezetése ellen:
Amikor közölték velünk, hogy háborúban állunk Ukrajnával, elmentünk és harcoltunk. De kiderült, hogy a lőszereket, a fegyvereket, az összes pénzt, amit a háborúra szántak, valójában ellopják, a bürokraták pedig hagyják ezt, és csak saját magukat mentik. Mi vagyunk a valódi hazafiak, és akik most szembeszállnak velünk, valójában a söpredék mellé állnak
– fogalmazott Prigozsin.
(24)
Zelenszkij: "ez totális gyengeség"
Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált - reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között.
A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében az ukrán elnök azt írta: ez "totális gyengeség".
"Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat, és annál több problémát okoz magának később" - írta az ukrán elnök.
Az oroszországi eseményekhez fűzött első reagálásában Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva megjegyezte, hogy "önmagát pusztítja el, aki a gonosz útját választja". Putyin szerinte "emberei százezreit küldi a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkva térségében, hogy megvédje magát azoktól, akiket saját maga fegyverzett fel".
"Oroszország gyengesége nyilvánvaló. Totális gyengeség" - vélte az ukrán elnök a közösségi portálokon közzétett üzenetében. "Ugyanúgy nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédelmezni Európát az orosz gonosztól és káosztól" - tette hozzá.
"Oroszország a propagandát használta gyengesége és kormánya ostobasága leplezésére. Most már akkora a káosz, hogy senki sem tud hazudni a kérdésben" - tette hozzá Volodimir Zelenszkij.
A Vlagyimir Putyin beszédében az 1917. évi bolsevik forradalomra tett megjegyzésre utalva az ukrán elnök leszögezte: az Oroszországi Föderáció jelenlegi irányvonala kizárólag hasonló kilátásokhoz vezethet, mint a bolsevik forradalom.
"Megőrizzük az erőnket, az egységünket" - zárta üzenetét Volodimir Zelenszkij.
(MTI nyomán)
Michel: "világosan orosz belügy"
Ami jelenleg Oroszországban történik, az "világosan orosz belügy", és az EU szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, kapcsolatban áll a G7-es partnerekkel valamint az EU-tagországokkal - írta szombati Twitter-bejegyzésében Charles Michel az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.
A brüsszeli testület elnöke Twitter-bejegyzésében megerősítette továbbá, hogy az EU továbbra is "rendíthetetlenül" támogatja Ukrajnát és az ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt.
(MTI)
Meloni: Putyinra visszaütött az ukrajnai inváziója
A NATO és Olaszország követi az oroszországi eseményeket, míg a cseh kormány azt hangsúlyozza, hogy továbbra sem ajánlja az utazást Oroszországba.
Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy "figyelik az oroszországi helyzetet", mást nem mondott.
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Jevgenyij Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Meloni irodájának szombati a közleménye szerint az olasz kormányfő "szorosan követi az Oroszországban kibontakozó eseményeket, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajna elleni agressziója miként okoz instabilitást Oroszországban."
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió, illetve a EU és NATO állampolgárainak szempontjából a biztonsági helyzet esetleges további romlása miatt Prága továbbra is fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy nagyon nem ajánlja az utazást Oroszországba.
(MTI)
Kadirov csecsenjei elindultak a lázadást elfojtani
Ramzan Kadirov csecsen vezető támogatásáról biztosította az orosz elnököt és az ország egységét, és azt hangoztatta, hogy a lázadást el kell fojtani. Közölte, hogy az irányítása alatt álló köztársaságból katonák és nemzeti gárdisták indultak a konfliktusövezetekbe.
Kirill orosz pátriárka felszólította mindazokat, akik fegyvert fogtak a hittestvéreikre, hogy gondolják meg magukat. Hangsúlyozta, hogy a közös fenyegetettséggel szemben meg kell őrizni az egységet, meg kell haladni sérelmeket és a személyes ambíciókat.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornán azt írta, hogy a széthúzás és az árulás nagy tragédiához, egy egyetemes katasztrófához vezet, de a hatalom ezt nem fogja megengedni, és az ellenséget le fogják győzni. Egységre és nyugalomra szólított fel egyebek között az orosz parlament két kamarájának elnöke és több regionális vezető.
A Putyin által bejelentett intézkedések támogatásáról tett bejelentést Gyenyisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától elcsatolt donyecki és luhanszki régió megbízott vezetője is.
Putyin a nap folyamán telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel.
(MTI)
Kuleba: nem féljen senki az eszkalációtól, inkább küldejenek még fegyvert!
Reagált az oroszországi eseményekre Kuleba ukrán külügyminiszter: a tárcavezető felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne féljen tovább az eszkalációtól, hanem adja oda Ukrajnának azokat a fegyvereket, amelyekre szüksége van. Szerinte el kell felejteni az Oroszországgal ápolt barátságot, valamint az üzleteket. A Twitteren közzétett üzenetét azzal kezdi, hogy mindazok akik azt mondták, Oroszország túl erős ahhoz, hogy veszítsen, nézzék meg, mi történik.
 
 
(24)
Minden katonai létesítményt elfoglalt a Wagner Voronyezsben
Elsőként a Reuters írt arról néhány órával korábban, hogy Wagner-csapatok átvették az irányítást több voronyezsi katonai létesítmény felett. Ezt az információt most a BBC is megerősítette. Sőt azt írják, hogy Prigozsin katonái mostanra az összes katonai létesítményt uralják a városban.
Zoom
Állítólag a voronyezsi Budajevkában 180 orosz rendfenntartó adta meg magát a Wagner csapatainak (fotó: Wagner / Handout / Anadolu Agency / AFP)
(Telex)
Helikopterek lőttek a Wagner-konvojra
A The Guardian a Reutersre hivatkozva ír arról, hogy katonai helikopterek nyitottak tüzet a Vorozseny környéki utakon a Wagner-csoport egyik konvojára. A lap jelezte, nem tudta ellenőrizni a Reuters szemtanúra hivatkozó közlését.
(24)
Robbanás volt egy voronyezsi olajtározóban
Felrobbant és kigyulladt egy olajtározó Voronyezsben. A közösségi médiában terjedő videókon az látható, hogy egy katonai helikopter haladt el a tározó felett másodpercekkel a robbanás előtt. A voronyezsi régió kormányzója a Telegramon azt írta, hogy 100 tűzoltó oltja jelenleg a lángokat.
(Telex)
Robbanás és civil ételosztás Rosztovban, légitámadás az autópályán
A civilek ételt és vizet visznek a Wagner-katonáknak, az oroszok ezzel egy időben korlátozzák az internetet Moszkvában.
Robbanást hallottak a Wagner által megszállt orosz katonai parancsnokság közelében Rosztovban, bár egyelőre erről nincsenek részletes információk.
 
 
Közben pedig az oroszok légicsapást mértek a Moszkvába siető Wagner-konvojra az M4-es autópályán.
 
 
Eközben pedig Rosztovban a civilek ételt és italt adnak a Wagner-katonáknak.
 
 
Az oroszok pedig a terrorellenes akció keretei között korlátozzák az internetet Moszkvában, készülve a Wagner-csoport érkezésére. Az alábbi videót a Wagneresek töltötték fel a Telegramra, amin jól látható a tankkonvojuk. (A videón inkább páncélozott csapatszállítók vagy gyalogsági harcjárművek láthatók a teherautókon túl - a szerk.)
A Wagner-csoport ezek mellett egy olyan üzenet is küldött még a délelőtt a Telegramon, miszerint
Putyin rosszul döntött a beszédében, és hamarosan Oroszországnak új elnöke lesz.
(Mandiner nyomán)
Nincs fennakadás az orosz bankok működésében
Nem tapasztalható fennakadás az oroszországi bankok működésében, a pénzintézetek enyhén csökkentették a devizák árfolyamát a rubelhez képest kora délutánra a reggeli meredek emelés után.
Az orosz bankok a megszokott módon dolgoznak, az irodák a hétvégi menetrend szerint tartanak nyitva - áll a TASZSZ összefoglalójában, amely szerint a szükséges ügyeket fennakadás nélkül lehet intézni a call centereken és internetbankokon keresztül.
Arról a Kommerszant jelentett, hogy a nagyobb oroszországi bankok a reggeli erőteljes emelés után némileg csökkentették a rubelhez viszonyított devizaárfolyamaikat. A kezdeti növelésre azután került sor, hogy Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér csapatai harci tevékenységbe kezdtek az orosz hadsereg egyes alakulatai ellen.
(MTI)
A lipecki régióban jár a Wagner-konvoj
A BBC-nek sikerült verifikálni egy közösségi médiában terjedő videót, amin az látszik, hogy a Wagner-csoporthoz tartozó egyik konvoj elhagyta a voronyezsi régiót, és már a lipecki régióban jár. A helyszín, ahol a videó készülhetett, nagyjából 450 kilométerre van Moszkva határától.
(Telex)
Peszkov: Putyin nem hagyta el Moszkvát, a Kremlben dolgozik
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin egy elnöki géppel állítólag Szentpétervárra tartott. „Putyin a Kremlben dolgozik” – mondta Peszkov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek szombat délután.
Korábban a Twitter- és Telegram-csatornákon olyan bejegyzések kezdtek terjedni, amelyek szerint Moszkvából több állami gép is Szentpétervárra repült, egyes posztokban pedig azt is feltételezték, hogy Vlagyimir Putyin és Mihail Misusztyin miniszterelnök is elhagyta az orosz fővárost.
Misusztyin hivatala az Interfax hírügynökségnek tagadta ezt a hírt. „Mihail Misusztyin munkában van, számos megbeszélést folytat a kormány tagjaival, többek között a légiközlekedési ipar fejlesztéséről tartott ülésen adott utasítások végrehajtásáról” – közölte az orosz miniszterelnök sajtószolgálata.
(Telex)
Cseh védelmi miniszter: "Oroszország most saját maga ellen indított háborút"
Jana Cernochová cseh védelmi miniszter egy szombati interjúban úgy vélekedett, hogy úgy néz ki, polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban, és Ukrajna most ehhez igazíthatja az orosz erők ellen indított offenzíváját.
A CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva Cernochová úgy fogalmazott: úgy látja, nagyon súlyos konfliktus alakult ki Oroszországon belül, ami azt üzeni Ukrajna számára, hogy most lehetősége van átcsoportosítani az erőit, és az új helyzethez igazíthatja az oroszokkal szembeni ellentámadását. A miniszter szerint ez most jó fejlemény abból a szempontból, hogy az ukrán erők nyertek erre valamennyi időt.
"Még várjuk a további fejleményeket, elsősorban azt, hogy az orosz védelmi minisztérium képviselői hogyan fognak reagálni, feltehetően az most a legfontosabb kérdés" - mondta Jana Cernochová.
A miniszter nem sokkal korábban azt írta a Twitteren: "tizenhat hónap ukrajnai háborúzás után Oroszország most saját maga ellen indított háborút".
Edgards Rinkevics lett külügyminiszter bejelentette, hogy szigorították az ellenőrzést a lett-orosz határon, és a jelenlegi helyzetben nem engednek be orosz állampolgárokat az országba. Hozzátette, pillanatnyilag Lettországot nem éri közvetlen fenyegetés, de figyelik a fejleményeket, és egyeztetnek a szövetséges országokkal.
(MTI)
Kaczynski: háború tört ki a terrorista államban
Szombat délután Jaroslaw Kaczynski a délnyugat-lengyelországi Bogatyniában rendezett választási nagygyűlésen a biztonságpolitikai témákról is szólva rámutatott: a Lengyelországgal szomszédos Ukrajnában háború zajlik. "Háború tört ki egy másik államban is, amely - mint az ukránok helyesen mondják - imperialista, támadó, terrorista állam" - tette hozzá.
Most nem tudjuk, annak lefolyása milyen lesz, "incidensről van-e szó, vagy valami nagyobb dologról" - folytatta Kaczynski. Látható azonban, hogy "hogyan végződik az agresszió, ha a megtámadott fél védekezni tud" - tette hozzá a politikus. Aláhúzta: Lengyelország elrettentés céljából "óriási fegyverkezési erőfeszítéseket fejt ki".
A gyűlésen szintén felszólaló Mateusz Morawiecki miniszterelnök felidézte: a lengyel vezetés tavaly az ukrajnai háború kitörése előtt is figyelmeztetett a konfliktus veszélyére, és most "figyelemmel kíséri a helyzetet".
A kormányfő közölte: a fejleményeket Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vitatta meg, és állandó kapcsolatban van az amerikai féllel is. "Tudatában vagyunk annak, hogy nehéz időkben, nehéz környezetben élünk" - jelentette ki Morawiecki, kiemelve a kormány erőfeszítéseit a hadsereg korszerűsítésére.
Jacek Siewiera őrnagy, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke a Twitteren azt írta: a lengyel fegyveres erők az ukrajnai háború kitörése óta állandó készültségben vannak, és "ennek szintje az utóbbi események hatására nem változott meg". Siewiera is megerősítette: Varsó a szövetségesekkel együtt figyeli az oroszországi helyzetet, amely - mint a BBN főnöke aláhúzta - Oroszország belügyének tekintendő.
(MTI)
Fehérorosz nemzetbiztonsági tanács: ajándék a Nyugat számára
"Ajándék a Nyugat számára" minden olyan provokáció vagy belső konfliktus, amely az orosz katonai vagy politikai berkekben, az információs térben vagy a civil társadalmon belül bontakozik ki - írták a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács szombaton kiadott közleményében.
"Mindez katasztrófához vezethet" - fogalmaztak a minszki közleményben, és egyúttal felszólították a feleket, hogy hallják meg a "józan ész szavát".
A BelTa fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Vlagyimir Putyin elnök szombat reggel telefonon konzultált Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, akit tájékoztatott az oroszországi helyzetről.
(MTI)
Megteltek a Moszkvából induló repülőjáratok
A Wagner-zsoldosok közeledtének hírére hirtelen megteltek a Moszkvából induló repülőjáratok. A Der Spiegel arról számolt be, hogy a Moszkvából Tbiliszibe, Asztanába és Isztambulba tartó közvetlen járatokra már nem kaphatók jegyek.
Zoom
Wagner-tank Rosztovban (fotó: Stringer / AFP)
Közben a Guardian jelentése szerint már a Google Térképen is láthatóvá váltak az orosz fővárost Rosztovval összekötő M4-es autópályán az útlezárások. A Wagner-lázadók ezen az útvonalon közelíthetnek Moszkvához.
A brit lap egy orosz újság értesüléseire hivatkozva arról is ír, hogy az orosz hadsereg géppuskaállást állított fel Moszkva külvárosában. A helyszínről fotó is készült. A Vedomosti számolt be arról, hogy a géppuskaállást a főváros délnyugati szélén állították fel, épp azon a részen, ahol az M4-es autópálya eléri Moszkvát.
(24)
Középületeket, bevásárlóközpontokat ürítenek ki Moszkvában
A BBC Russia arról számolt be, hogy mivel a Wagner Csoport lázadása tart, s halad Moszkva felé, több középületet is kiürítettek Moszkvában. Az intézkedés érintette a Kreml közelében lévő múzeumokat, de bevásárlóközpontokat is zártak be.
 
(24)
Medvegyev: a világ a pusztulás szélésre sodródna, ha a „Wagner-banditák” kezébe kerülnének az atomfegyverek
„Katasztrófa történne, ha a Wagner orosz atomfegyverekhez jutnak” – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki szerint a világ a pusztulás szélére sodródna, ha az atomfegyverek a „Wagner-banditák” kezébe kerülnének.
Az emberiség történetében még soha nem fordult elő, hogy a legnagyobb atomfegyver-arzenált gengszterek irányítsák
– mondta Medvegyev. Azt sem zárta ki, hogy a lázadásban külföldi szakemberek és olyan orosz személyek is részt vettek, akik korábban az orosz fegyveres erők elit egységeiben szolgáltak.
„Tekintettel az összeesküvés magas szintű előkészítésére, az akciók professzionális koordinálására és a csapatmozgások minőségi ellenőrzésére, egy jól átgondolt katonai összeesküvésről beszélhetünk” – mondta a Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Hozzátette: nem fogják hagyni, hogy a lázadás puccsba vagy globális válságba torkolljon.
(Telex)
 Munkaszüneti nap lesz Moszkvában a hétfő
Moszkva polgármestere bejelentette, hogy hétfő munkaszüneti nap lesz, és arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak otthon, mivel a főváros felkészül a Wagner-lázadás esetleges következményeire – közölte a BBC. Az orosz hatóságok már korábban „terrorizmusellenes műveleti” területté nyilvánították Moszkvát és moszkvai régiót.
Ez az intézkedés számos különleges hatáskört biztosít a hatóságoknak, többek között:
  • az emberek és a közlekedés korlátozása
  • a kommunikáció figyelése vagy korlátozása
  • személyek és járművek átvizsgálásának joga
  • szükség esetén a lakosság evakuálása
(24)
Kijevben tudják, hogy ez a lehetőség számukra
"Oroszország a saját pusztulásához vezető folyamatot indította el Ukrajna lerohanásával" - vélte szombaton az ukrán védelmiminiszter-helyettes, aki szerint a Wagner-csoport lázadása "lehetőség" országa számára.
"Harcolnak, de önmagukat pusztítják" - vélte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közzétett üzenetében Hanna Maljar. "Mit jelent ez a mi számunkra? Lehetőséget" - tette hozzá.
Volodimir Zelenszkij tanácsadója úgy vélte, hogy a következő 48 órában dől el Oroszország sorsa. Mihajlo Podoljak szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítójának fegyveres lázadása tükrében rövidesen eldől Vlagyimir Putyin sorsa.
"Vagy valódi polgárháború, vagy tárgyalásos hatalomátadás, vagy átmeneti haladék a Putyin-rezsim bukásának következő szakasza előtt" - írta az ukrán elnöki tanácsadó.
(MTI)
Erdogan: a józan ész most a legfontosabb
Recep Tayyip Erdogan török elnök a józan ész jelentőségét hangsúlyozta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, miután a Wagner orosz katonai magánvállalat fellázadt az orosz hadvezetés ellen - közölte szombaton a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.
A közlemény szerint a két vezető a legutóbbi oroszországi fejleményeket vitatta meg a beszélgetés során.
Erdogan a józan ész jelentőségét hangsúlyozta, majd aláhúzta: Törökország kész megtenni "a ráeső részt" annak érdekében, hogy a történtek a legrövidebb időn belül békében rendeződjenek.
Nem sokkal korábban a Kreml is tájékoztatást adott ki a telefonbeszélgetésről, melyben azt hangoztatták, hogy a török elnök "teljes támogatásáról" biztosította az orosz vezetést.
(MTI)
Rosztovnál lehetnek már a csecsenek is
Twitter-oldalak szerint a csecsen erők első oszlopa elérte Rosztov városát, amelyet jelenleg a Wagner-zsoldosok irányítanak. A beszámoló szerint megkezdődtek az első konfrontációk a csecsen erők és Prigozsin emberei között között.
Hivatalos megerősítés nem érkezett a csecsenek helyzetéről, de úgy látszik eldurvul majd a helyzet, ugyanis a Nexta közzétett egy videót, melyben az látszik, Prigozsin zsoldosai elterelik az embereket az utcáról.
 
 Csecsen konvoj:
 
 
(Mandiner nyomán)
Épülnek a védelmi vonalak a Wagner ellen
Gőzerővel haladnak a Wagner zsoldosai az orosz főváros irányába. Több videó is felkerült az internetre, melyeken az látszik, hogy katonákkal megpakolt autók és harckocsik haladnak az autópályán Moszkva irányába.
Ezzel párhuzamosan a védelmi munkálatok is folynak, ugyanis a Nexta megosztott több képet és videót, amelyeken jól látszik, hogy javában zajlik a Wagner elleni védelmi vonalak kiépítése.
 
 
 
The bridge over the Moskva River will hold back Prigozhin's mercenaries until the end. pic.twitter.com/utf4zuhchH
— NEXTA (@nexta_tv) June 24, 2023
 
(Mandiner nyomán)
Felelősségteljes magatartásra szólított fel a britek indiai miniszterelnöke
Rishi Sunak "brit" miniszterelnök a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjúban - amelyből a BBC néhány részletet már szombaton ismertetett - kijelentette: a brit kormány egy ideje figyeli "Oroszország illegális ukrajnai háborújának potenciálisan destabilizáló hatásait".
Sunak közölte: erről egyelőre többet nem kíván mondani, de Nagy-Britannia kapcsolatban áll szövetségeseivel, és ő még a nap folyamán több szövetséges ország vezetőivel személyesen is konzultál.
A brit miniszterelnök felszólította a konfliktus érintettjeit a felelősségteljes magatartásra és a polgári lakosság védelmére.
Szombat délután ülést tartott a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA). Az értekezleten James Cleverly külügyminiszter elnökölt, akit a Downing Street szóvivőjének beszámolója szerint tájékoztattak a rendelkezésre álló összes információról.
A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese hozzátette: az ülés egyik központi témája azoknak a brit állampolgároknak a sorsa volt, akik jelenleg is Oroszországban tartózkodnak.
Rishi Sunak a BBC-interjúban hangsúlyozta: a brit külügyminisztérium hosszú ideje érvényes útmutatása "nyilvánvaló okokból" mindenkit eltanácsol Oroszország felkeresésétől.
(MTI nyomán)
Orosz kémfőnök: a polgárháború robbantására tett kísérlet megbukott
Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója azt mondta, hogy az orosz társadalom megingatására és a polgárháború kirobbantására irányuló kísérlet megbukott. Megítélése szerint a lakosság állampolgári érettségről tette tanúbizonyságot, valamint arról hogy meg tudják különböztetni a valódi híreket a hamistól.
(MTI)
"Oroszország folytatja útját a többpólusú világrend megteremtése felé"
Közleményben intette óva az orosz külügyminisztérium a nyugati országokat attól, hogy az oroszországi helyzetet saját céljaikra használják ki.
"Óvjuk a nyugati országokat minden olyan utalástól, hogy a belső orosz helyzet esetleg felhasználható oroszellenes céljaik elérésére" - állt a dokumentumban.
Az orosz diplomáciai tárca szerint az orosz társadalom élesen elutasítja a fegyveres felkelés kísérletét, amely szerinte az oroszországi helyzet destabilizálására, az egység megbontására és a nemzetközi biztonság szavatolására irányuló erőfeszítések ellen irányul.
"A lázadás így Oroszország külső ellenségeinek kezére játszik" - szól a szöveg.
A minisztériumi közlemény értelmében a kísérlet nem talál támogatásra sem Oroszországban, sem a józan külföldi politikai erők körében, a helyzetre a közeljövőben megtalálják a méltó megoldást, az ukrajnai "különleges hadműveletnek" pedig minden célja teljesülni fog.
"Oroszország folytatja szuverén útját a biztonság szavatolása, tekintélyének megerősítése a nemzetközi színtéren és a többpólusú világrend megteremtése felé. Moszkva nagyra értékeli, hogy szövetségesei és külföldi partnerei megértik ezt az elvi álláspontot" - hangzott a közlemény.
(MTI)