A Kommerszant közölte, hogy megszületett egy „abszolúte előnyös és elfogadható javaslat a helyzet megoldására”.
Aljakszandr Lukasenka sajtószolgálata bejelentette, hogy Belarusz elnöke tárgyalásokat folytatott a Wagner magánhadsereg vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal Vlagyimir Putyin kérésére. A tárgyalások egész nap tartottak, és ezek eredményeképpen megállapodás született arról, hogy megengedhetetlen „egy véres küzdelem kirobbantása Oroszország területén” – írta meg a Kommerszant.
Zoom
A sajtószolgálat állítása szerint Jevgenyij Prigozsin elfogadta Belarusz elnökének ajánlatát a magánhadsereg mozgásának megállításával, illetve a feszültség deeszkalációjának további lépéseivel kapcsolatban. Megszületett egy „abszolúte előnyös és elfogadható javaslat a helyzet megoldására, biztonsági garanciákkal a Wagner magánhadsereg harcosai számára”.
Jevgenyij Prigozsin megerősítette, hogy kiadta a parancsot a menet visszafordítására, hogy „visszatérjenek a katonai táborokba a tervek szerint”. Szavai szerint erre a vérontás elkerülése érdekében volt hajlandó. (A saját szempontjából pozitív végkifejletre nem sok esély lett volna, ha jobban eldurvul a helyzet, ez még így is kétséges... – a szerk.)
(Mandiner)
Frissítés: Lukasenka: Putyin megköszönte a segítséget
Ismét beszélt telefonon Alekszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök, közölte előbbi sajtószolgálata a belarusz BelTA hírügynökséggel. Lukasenka a Wagner magánhadsereggel folytatott tárgyalásairól adott tájékoztatást. A belarusz államfői sajtószolgálat közleménye szerint az orosz elnök kifejezte támogatását és megköszönte beszélgetőpartnerének az elvégzett munkát - írja a Telex.
Nem mindenkit győzött meg a bejelentés
Rácz András atlantista Oroszország-szakértő szerint lehet, hogy csak információs hadviselésről van szó, gyanús neki a Prigozsin-felvétel:
Demkó: Putyin sosem látszott még ilyen gyengének
Megállapodás? Lehet - akkor hiszem, ha Sojgu es Geraszimov megy.
Vagy Prigozsin "megy." A reggeli Putyin beszéd után maga az is megdöbbentő, hogy a Kreml leült tárgyalni.
Ez nem egy modern európai állam világa. Itt hűbérurak vannak, és a mindenható a cár is addig cár, amíg erős. Putyin sohasem látszott ilyen gyengének - írja Facebook-oldalán a biztonságpolitikai elemző.
Az RT szerint csomagol a Wagner Rosztovban
Az RT esti helyszíni riportot közölt Rosztov-na-donuból, amelyet még korábban megszállt a Wagner zsoldoscsapat. Az adó az orosz kormány ellenőrzése alatt áll, így fenntartással kell kezelni az elhangzottakat, de az érzékelhető belőle, hogy az orosz közvéleménynek milyen üzenetet próbálnak átadni az eseményekről. (A felvételt Kevin Rothrock, az ellenzéki Meduza angol kiadásának szerkesztője osztotta meg.) A videón néhány terepszínű ruhába öltözött fegyveres látható, akik épp pakolnak. Az adás szerint ez már annak a jele, hogy távozni készülnek a városból. A felvételek alapján azért nincs nagy rohanás, a fegyveresek képekhez pózolnak egymással és a járókelőkkel - írja a Telex.
 
 2. frissítés: Vannak kérdőjelek
Több Oroszország-szakértő kételkedik a Telegramon megjelent felvétel valódiságában, miután a Wagner-vezér már egy másik oldalon kommunikált az elmúlt órákban. Utóbbi csatornán egyebek mellett ezek az üzenetek jelentek meg szombat este:
  • Még nincs vége semminek. Csak várjatok.
  • Nem minden úgy van, ahogyan azt gondoljátok, és ahogyan azt a média leírja. Adjatok időt, és majd ti magatok is rájöttök.
  • Nem adtam fel a terveimet és a céljaimat.
  • Sojgut (orosz védelmi miniszter) már őrizetbe vette az FSO (Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat). A feltételeim elkezdtek teljesülni.
  • Sojgu és Geraszimov hadbíróság elé kerül.
Az orosz állami kontroll alatt álló RT televízió már olyan felvételeket is közzé tett, ahol Wagner-zsoldosok pakolnak össze Rosztovban, és készülnek arra, hogy elhagyják a várost.
Rendkívül nehéz eldönteni, hogy melyik felvétel és melyik Telegram-csatorna valódi, és melyik tartozik ténylegesen Prigozsinhoz, és melyik az orosz államhoz köthető szervezetekhez.
Az mindenesetre biztos, hogy a nap folyamán Alekszandr Lukasenko belarusz elnök egyeztetett Prigozsinnal, és Minszk közlése szerint megállapodtak az előrenyomulás megállításáról.
(Euronews)
AFP: tényleg kivonják a Wagner a csapatait Rosztovból, Prigozsin költözik
A hírügynökség Twitter-oldala megerősítette a korábbi információkat. A Kremlre hivatkozva azt írják, hogy a Fehéroroszországba távozó Prigozsin ügyét ejtik, és a wagneres zsoldosok ellen sem indítanak eljárást.
 
Zoom
Rosztoviak búcsút vesznek a Wagner-zsoldosoktól (fotók: Reuters)
Zoom
Vasárnapi frissítések: Lassan helyreáll a rend
Elkezdték feloldani szombat este a Moszkvától délre lévő Lipeck régióban néhány órával korábban bevezetett biztonsági intézkedéseket - jelentette be szombat éjjel Igor Artamonov, a régió kormányzója.
Artamonov a Telegramon azt is közölte, hogy hamarosan újra megnyitják a térségbe vezető utakat.
A kormányzó korábban "a közrend és a biztonság szavatolása érdekében" arra kérte a régió lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne menjenek sehova, ha nem feltétlenül szükséges.
Lipeck régió fekszik a legközelebb Moszkvához azok közül, ahonnan a szombat hajnalban lázadást indító Wagner-csoport tevékenységéről beszámoltak helyi tisztségviselők.
Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője nem sokkal korábban jelentette be, hogy visszahívta az orosz főváros felé vonuló katonáit annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.
Szemtanúk szerint a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre fekvő Rosztov-na-Donuból is elkezdtek már kivonulni a Wagner harcosai - jelentette a Reuters hírügynökség. A város katonai létesítményeit a reggeli órákban foglalta el a magánhadsereg.
(MTI)
A Kreml tiszteli a Wagner "hőseit", akár szerződést is kaphatnak - akik nem vonultak, azok biztos
Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője arról beszélt, hogy a Wagner zsoldosai közül aki akar, átszerződhet a védelmi minisztériumhoz, írta a BBC. A CNN pontosított, hogy ez a szóvivő szerint azokat érinti, akik nem vettek részt a vonulásban. Állította, hogy voltaképpen a kezdetektől voltak olyan formációk, amelyek „meggondolták” magukat és visszatértek.
A mai felkelés résztvevői ellen Peszkov szerint nem fognak vádat emelni, a Kreml „mindig is tisztelte a hőstetteiket” az ukrán fronton.
Dmitrij Peszkov újságíróknak azt mondta, hogy a Wagner-csoport okozta krízis nem érinti az ukrajnai offenzívát. Azt mondta, „kizárt”, hogy a Wagner lázadása hatással lenne Oroszország Ukrajna elleni hadjáratára.
Üdvrivalgás, levegőbe lődözés Rosztovban
Kering a közösségi médiában egy videó arról, ahogyan Jevgenyij Prigozsin elhagyja a rosztovi főhadiszállását egy fekete autóban. A CNN hitelesítette a felvételeket, amelyeket Telegramra töltöttek fel először.
A videón látszik, hogy a járdán emberek állnak, akik tapsolnak és ujjonganak, ahogy Prigozsin elhalad mellettük. Az autó egy ponton lelassít, a Wagner-vezér kezet fog néhány bámészkodóval. Hallani, ahogy „minden jót” kíván az embereknek, mielőtt elhajt az autója.
A RIA Novosztyi orosz állami média egy meg nem nevezett szemtanút idézett, aki szerint Prigozsin „a harcosokkal együtt” hagyta el a várost.
A Wagner-csoport utolsó tankjai és teherautói is kivonultak Rosztovból – mutatta be videókon egy helyi híroldal a Telegramon. A várost szombaton gyakorlatilag egy lövés nélkül vette be a zsoldoscsoport. A videókban jól kivehető, ahogy az út mentén álló járókelők a csoport nevét skandálják, sokan a telefonjukkal videózták a kivonuló tankokat.
A várost este Prigozsin is elhagyta. A vádakat ejtették ellene, Belaruszba utazik, bár az oroszok jelenleg nem tudják, hol van. Az ő autóját is sokan fényképezték, videózták. Sok zsoldos még búcsúölelést is kapott, és volt, aki a levegőbe lövöldözött, miközben kivonult a városból.
A Wagner zsoldosai a Krím elfoglalása óta sok időt töltenek a városban, jó a viszonyuk a helyiekkel. A videón is látszik, hogy a szombati nap feszültségei ellenére még mindig sokan hősként tekintenek a zsoldosokra. Az biztos, hogy a nap egyik nagy vesztesei a rosztovi utak voltak.
WSJ: a börtönökben is lázadtak - hatóságok: csak falverés volt
A SOTA független orosz médium szerint lázadás tört ki a moszkvai Vodnik börtönben – írja a Wall Street Journal (WSJ). Ezt a hatóságok tagadták, állítólag csak annyi történt, hogy a rabok egyszerre kezdték el ütni a falakat, rácsokat. Lázadásról szerintük szó se volt.
A WSJ telefonon beszélt két amerikai elítélttel, akik a Moszkvától majdnem 500 kilométerre található IK-17-es börtönben töltik büntetésüket. Egyikük marihuánaterjesztésért, másikuk kémkedésért. A vádakat mindketten tagadják.
A két amerikai szerint két szokatlan dolog is történt szombaton: reggel nem számolták meg a rabokat, nem volt névsorolvasás, és elmaradt az egyik őrségváltás.
A Wagner-csoport a háború eleje óta valószínáűeg több ezer orosz elítéltnek ígért amnesztiát, ha hajlandó volt Ukrajnában harcolni. Mivel kevés kiképzést és nem a legjobb felszerelést kapták meg, hírszerzők szerint sokan elestek a harcokban. Prigozsin gyakran személyesen is részt vett a börtönökben tartott toborzásokon.
Legalább 3000 csecsen katona védte volna Moszkvát
Legalább 3000 csecsen katona védte szombaton Moszkvát – írja a csecsen köztévé híradása alapján a Sky News. Ramzan Kadirov csecsen vezet szombat kora délután hátbatámadásnak nevezte a Wagner akcióját.
A katonák kora reggel óta Moszkvában állomásoznak, és készen állnak arra, hogy az orosz fegyveres erők főparancsnokának, Vlagyimir Putyinnak bármilyen parancsát teljesítsék
– állt a hivatalos csecsen közlésben.
Bár a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin lefújta a szombati akciót, arról még nincs hír, hogy a csecsen egységeket hazarendelték volna.
 13 orosz katona haláláról írnak
Legalább 13 orosz katona halt meg kormány- és háborúpárti orosz médiumok és blogok szerint – írja a Sky News. Fontos leszögezni, hogy ezeket az állításokat egyelőre nem nagyon lehet független forrásból ellenőrizni, így nem érdemes készpénznek venni őket.
A Readovka források nélkül annyit írt, hogy akár 15-en is meghalhattak, mikor a zsoldosok lelőttek egy repülőt és egy helikoptert. A Rybar szerint legalább 20 pilóta veszett oda a 7 lelőtt repülőben vagy helikopterben. A Fighterbomber nevű Telegram-csatorna szerint 13 pilóta halt meg szombaton.
(Telex nyomán)