Hároméves átmeneti időszakra megszavazta az iráni parlament szerdán azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében sokkal szigorúbb büntetést - akár börtönt is - kaphatnak azok a nők, akik megszegik a fejkendő-viselésre vonatkozó szabályokat.
Az IRNA iráni állami hírügynökség tájékoztatása szerint akár 15 év börtönbüntetéssel és 224 millió rial (1,8 millió forint) pénzbüntetés is várhat azokra, akik sorozatosan nem tartják be az előírást, külföldieket pedig kiutasíthatnak az országból.
Hírességek esetében a büntetés különösen súlyos lehet, egyebek között 15 évig terjedő szakmai eltiltást, illetve a magánvagyon tizedének elkobzását vonhatja maga után.
A most elfogadott törvényt az állam iszlám jellegének megőrzéséért felelős, 12 tagú, konzervatív nézeteiről ismert Őrök Tanácsához küldik jóváhagyásra.
Iránban 2022 őszén törtek ki tömegtüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem viselte a kendőt, majd fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Az ország politikai és vallási vezetése elleni tiltakozásba átcsapó tüntetési hullám nyomán a többi között a kendőhordást is ellenőrző erkölcsrendészet alakulatai egy időre eltűntek a nagyvárosok utcáiról.
A tüntetésekhez több híresség, köztük színésznők csatlakoztak, akik nyilvánosan is fedetlen fejjel mutatkoztak.
A hatóságok júliusban jelentették be, hogy újraindítják a fejkendő viselését ellenőrző őrjáratokat.
Iránban az 1979-es iszlám forradalom nyomán tették kötelezővé a fejkendő viselését.
(MTI)